Logo Orange Flag Music 2023

Mike and the Moonpies – One to Grow On

Mike and the Moonpies - One to Grow On album cover

Voor wie niet bekend is met Mike and the Moonpies, het is een band uit Texas die nu al bijna zo’n tien jaar country muziek maakt. In de formatieve jaren veelal covers, maar geleidelijk aan eigen geschreven nummers. De groep kan tegenwoordig gezien worden als een van de grootste country live-acts in Texas en daarbuiten. Het schijnt elke keer weer een energiek feestje te zijn.

Veel Texas country artiesten schuwen de buitengrenzen van Texas en spelen vooral voor eigen thuispubliek. Maar Mike and the Moonpies zijn anders. Ze namen in 2019 verrassingsalbum Cheap Silver and Solid Country Gold op in Engeland en aan het tourschema te zien staan er genoeg Europese optredens gepland. Je ziet veel country muzikanten uit Texas dat niet doen, wat helaas jammer is.

Maar we hebben de muziek nog altijd. En afgelopen weken verscheen er weer een nieuwe set nummers van Mike and the Moonpies. Volledig zelfgeschreven zonder covers. De alternatieve country scene in Amerika is over One to Grow On lyrisch. En ik begrijp volkomen waarom. We hebben met deze plaat er één te pakken van buitencategorie. Zo’n plaat die je maar een paar keer in de zoveel jaar tegenkomt.

Frontman Mike Harmeier en de band maken er weer wat fantastisch van. Dacht je dat het met vorige platen Steak Night at the Prairie Rose en Cheap Silver and Solid Country Gold niet beter kon, One to Grow On overtreft deze twee. Niet om vorige platen in een kwaad daglicht te zetten, maar we hebben hier met een album te maken waar nog lang over nagesproken gaat worden.

Dit is country muziek zoals country muziek hoort te zijn. Mike and the Moonpies vlammen op One to Grow On en alhoewel het maar negen nummers lang is laat het je niet los. Na afloop wil je meer en het bevat veel memorabele momenten. Hour on the Hour is zo’n nummer waar naar een climax wordt toegewerkt die onvergetelijk is. Mike Harmeier is hier in topvorm.

Vooral veel lof gaat er uit naar pedal steel speler Zach Moulton. Door heel One to Grow On lopen de pedal steel klanken als rode draad door de plaat. Als je jezelf een country fan vindt dan is dit album country-heaven. Daarnaast behoudt de band een geheel eigen geluid die we ook terug horen op eerdere platen.

Er zijn tegenwoordig veel goede country artiesten, veel om naar te luisteren. Maar twijfel niet om Mike and the Moonpies een kans te geven. Deze band is één en al country en meer dan dat ga je dit jaar niet krijgen. Wat een plaat.

Uitgebracht door Prairie Rose Records

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment