Logo Orange Flag Music 2023

Sam Platts and the Plainsmen – West Side

Sam Platts and the Plainsmen - West Side album cover

In de jaren dertig en veertig van vorig eeuw was het genre Western Swing in Amerika mateloos populair. Eén van de bekendste Western Swing bands was natuurlijk Bob Wills and the Texas Playboys. Tegenwoordig is het genre niet heel populair meer, maar af en toe komen er nog interessante albums uit met een Western Swing geluid. Bijvoorbeeld deze West Side van Sam Platts and the Plainsmen.

Sam Platts and the Plainsmen is een fanatieke groep muzikanten uit het zuidwesten van Montana. Ze spelen al een tijdje een traditionele country en Western Swing muziek en doen dat met behoorlijk veel succes. Niet alleen in Amerika zijn ze graag gezien, ook in andere delen van de wereld zoals in Europa en Azië weten ze muziekliefhebbers in vervoering te brengen.

Tijdens het luisteren van West Side begrijp ik volkomen waarom veel country liefhebbers naar Sam Platts and the Plainsmen luisteren. Tijdens West Side word je echt even teruggebracht naar de oude glorie tijden waar het Western Swing genre heerste. Je kunt zeggen dat dit soort muziek tegenwoordig niet meer kan, maar houd je van oude traditionele country muziek dan is de band en dit album niet te missen.

Eerlijk gezegd ben ik gelukkig dat er platen zoals West Side worden uitgebracht. Het zijn de fundamenten van country muziek en dat mag naar mijn mening nooit vergeten worden. Sam Platts and the Plainsmen weten deze fundamenten met dit album heel goed te benaderen en het is een waar plezier om dit album te mogen kunnen horen. En dat in deze huidig tijd, ze zijn er niet veel meer. 

Het genre Western Swing kenmerkt zich door het fanatieke fiddle spel, mooi pedal steels, de bass en gitaren. Wat dat betreft doen Sam Platts and the Plainsmen alles goed en weten heel goed met West Side het beeld te schetsen van het leven in het oude westen van Amerika. Naast traditionele instrumentatie ook een hele mooie authentieke verhalen vertelling wat boeiend genoeg blijft om naar te willen blijven luisteren. 

Gelukkig zijn ze er dus nog, de Western Swing bands. Eerder dit jaar bracht Brennen Leigh een uitstekende Western Swing plaat uit en ook Western Swing oldies Asleep at the Wheel zijn nog erg actief en brachten vorig jaar een nieuw album uit. Het genre is niet heel populair meer en dat is zonde. Klinkt uiteraard best ouderwets allemaal, maar zoals gezegd het zijn de fundamenten van country muziek. Bands zoals Sam Platts and the Plainsmen zijn belangrijk en zo’n nieuw album als West Side is ontzettend belangrijk. Mogen er volgend jaar meer volgen.

Uitgebracht in eigen beheer

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment