Logo Orange Flag Music 2023

Steve Earle & The Dukes – J.T.

Steve Earle & The Dukes - J.T. album cover

Naar aanleiding van het overlijden van zijn zoon en artiest Justin Townes Earle heeft Steve Earle een album uitgebracht toepasselijk genaamd J.T. Samen met Earle’s vaste begeleidingsband The Dukes staan er op J.T. voor het grote deel nummers van het oeuvre van zijn zoon op. Het album geeft een inkijkje in het oeuvre van Justin Townes en nodigt uit om terug te luisteren naar zijn geweldige platen.

Justin Townes Earle overleed op 20 augustus 2020 op 38-jarige leeftijd. Lange tijd bleef het onbekend wat de doodsoorzaak was, maar na onderzoek bleek dat het ging om een combinatie van alcohol en drugs. Justin Townes worstelde al sinds zijn puberteit met verslavingen. Zoals ook Steve Earle dat deed.

Het overlijden was de reden voor Steve Earle om ter nagedachtenis van zijn zoon een heel album toegewijd aan hem te maken. Op 4 januari, Justin Townes Earle verjaardag, verscheen het album via Spotify en andere streaming-platforms. In maart verschijnt de plaat in de winkels.

Justin Townes Earle had inmiddels een rijk oeuvre opgebouwd. Steve Earle heeft daar een aantal sterke tracks van uitgekozen. Hij heeft met zijn band The Dukes de nummers omgewerkt tot een kenmerkende Steve Earle’s plaat. Dat betekent een rauwe en donkere plaat. Dat is heel toepasselijk wat betreft de situatie waarin Steve Earle zich op dit moment bevindt.

Vooral de laatste albums van Justin Townes hadden een wat meer gelikte productie en fijner Americana geluid. Steve Earle is altijd al van de rauwe producties geweest en laat dat op J.T. duidelijk opnieuw horen. Maar vooral de kwaliteit van zijn zoon sijpelt door de plaat heen. Het Bluegrass-achtige I Don’t Care, de country rocker Maria en het aandoenlijke The Saint of Lost Causes bevestigen dat Justin Townes een mooie muzikale erfenis heeft achtergelaten.

Het laatste nummer op J.T. is door Steve Earle zelfgeschreven, speciaal voor deze plaat. Last Words is een boodschap van vader naar zoon. Een indringend en emotioneel nummer waar Steve Earl reflecteert op de laatste momenten die hij had met Justin Townes.

Steve Earle heeft al eerder cover albums gemaakt over Guy Clark en Townes van Zandt (waar zijn zoon naar vernoemd is), maar hij zal nooit hebben verwacht dat hij er een over zijn zoon zou maken. Dat is toch gebeurd. Heel tragisch dat je je zoon verliest op zo’n jonge leeftijd. Het enige wat overblijft zijn de herinneringen. Het biedt misschien enige troost, maar de pijn van zo’n groot verlies zal nooit vergaan. Desalniettemin heeft Steve Earle met J.T. een prachtige nagedachtenis gemaakt. Een plaat die zonder meer uitnodigt om meer van de muziek van Justin Townes te ontdekken.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment