Logo Orange Flag Music 2023

Steve Earle & The Dukes – Ghosts of West Virginia

Steve Earle & The Dukes - Ghosts of West Virginia album cover

Steve Earle & The Dukes brengen met hun nieuwe plaat Ghosts of West Virginia Americana muziek van de bovenste plank. Geïnspireerd op de Upper Big Branch mijn explosie in 2010 en het toneelstuk daar van afgeleid genaamd Coal Country laat Steve Earle ons meevoeren naar deze afschuwelijke gebeurtenis.

Ghosts of West Virginia staat vol met verhalende nummers over de mijn explosie. Devil Put the Coal in the Ground, Black Lung en slotstuk The Mine zeggen als titels al genoeg. Steve Earle’s stem heeft inmiddels een wat rauwer geluid wat de nummers een extra dimensie geven. Absoluut niet slecht te noemen en zorgt voor een kwaliteit die we inmiddels van Earle gewend zijn.

De instrumentatie laat niets te wensen over. De akoestische gitaar, fiddle en banjo zijn veelvuldig te horen en kleurt Ghosts of West Virginia mooi in. Er staan geen echte topnummers op die er boven uit springen. Daar gaat het ook niet om, het gaat om de verhalen die door Steve Earle vertelt worden en die zijn bovenal interessant te noemen.

It’s About Blood is het zesde nummer op Ghosts of West Virginia gedreven op een mooie en dreigende fiddle. Steve Earle doet hier zijn beklag over de eindverantwoordelijken van de mijn explosie en laat het nummer sluiten met alle 38 mensen die zijn overleden tijdens deze ramp. Zeer imposant moet ik zeggen.

Ghosts of West Virginia is een indrukwekkende plaat en staat op zichzelf. Het laat het verhaal van de Upper Big Branch explosie heel goed vertalen naar de muziek. Ook staat het album zijn mannetje in het oeuvre van Steve Earle. Ja, zijn stem is een stuk rauwer geworden dan in zijn jongere jaren, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Voor Americana liefhebbers mag Ghosts of West Virginia zeker toegevoegd worden aan de collectie.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment