Logo Orange Flag Music 2023

Stillhouse Junkies – Small Towns

Stillhouse Junkies - Small Towns album cover

Stillhouse Junkies is nu niet meteen een hele aantrekkelijke bandnaam. Je zal het snel genoeg associëren met een rock band of een punk band. Maar niets is minder waar, want deze band brengt Bluegrass muziek. En heel eerlijk doen ze dat op een hele indrukwekkende wijze en is nieuwe plaat Small Towns één van de beste Bluegrass platen van dit jaar. Vind ik.

De band is opgericht in Durango, Colorado en bestaat uit Alissa Wolf op de fiddle, Cody Tinnin op de bass en Fred Kosak op akoestische gitaar en mandoline. Al deze instrumenten gecombineerd zorgen voor een fantastisch geluid en Small Towns weet zich op een hele positieve manier te onderscheiden van andere Bluegrass acts in de Verenigde Staten.

Stillhouse Junkies hebben in het recente verleden aardig wat interessante awards gewonnen voor hun muziek. Zo waren ze vorig jaar IBMA Momentum Band of the Year en twee keer finalist in het prestigieuze Telluride Bluegrass band contest. Zelfs Ray Benson van Asleep at the Wheel heeft alleen maar positieve worden over de band. “Ze spelen niet als junkies…ze zijn geweldig!”.

Small Towns is een geweldige Bluegrass plaat waar alle drie de leden stralen en schijnen. Met name Alissa Wolf weet aardig wat indruk te maken met haar fiddle en kleurt de muziek ontzettend mooi in. Zo vind je verschillende fiddle solo’s en dat is iets wat mij het meeste interesseert binnen het Bluegrass genre. Maar ook Tinnin en Kosak weet hun instrumenten op een virtuoze manier te bespelen, wat een heerlijke combinatie.

Daarnaast heb ik niets te klagen over de stemmenpracht op Small Towns. Alle drie de leden krijgen zo hun eigen vocal momentum en alle drie slagen er ontzettend goed in om hun stemgeluid op een prachtige manier in de nummers te verwerken. Het klinkt allemaal heel professioneel en je merkt dat Stillhouse Junkies op alle vlakken ontzettend goed op elkaar zijn in gespeeld.

Dat maakt Small Towns voor mij één van de beste Bluegrass platen van het jaar. Ik heb er overigens nog niet heel veel beluisterd, maar dit is toch een album apart. De kwaliteit van de instrumentatie is ontzettend hoog, de verhalen zijn boeiend en de vocals zijn uitstekend. Ja, Stillhouse Junkies hebben mij gewonnen en kan er alleen maar heel positief over zijn. Bluegrass zoals Bluegrass hoort te zijn en dat op een fantastische wijze. Heerlijk gewoon en ik kan niet stoppen met luisteren naar deze plaat.

Uitgebracht door Dark Shadow

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment