Logo Orange Flag Music 2023

Summer Dean – Bad Romantic

Summer Dean - Bad Romantic album cover

Het is bijna niet bij te houden hoeveel nieuwe country albums er de afgelopen weken zijn uitgekomen. Het zijn er veel en de meeste zijn allemaal heel behoorlijk van kwaliteit. Dat wordt nog een lastige klus voor het eindejaarslijstje. Summer Dean bracht recent zo’n behoorlijke plaat uit. Bad Romantic is haar debuut LP en er ging een EP vijf jaar eerder aan vooraf. Waarom heeft het zo lang geduurd en kan Summer Dean pieken in dit overvolle schema van nieuwe albums?

De reden dat de Texas native zo lang heeft gewacht met Bad Romantic is omdat ze lerares was op een basisschool. Zoals gebruikelijk in Texas vind je werk, trouw je, krijgt kinderen en overlijdt tevreden op oude leeftijd. Dat profiel zag Summer Dean in haar jongere jaren ook voor zich. Maar iets veranderde in haar. Muziek is haar passie en op 40-jarige leeftijd besloot ze haar baan op te zeggen en het onbekende tegemoet te gaan. Ze concentreert zich nu volledig op de muziek.

Dat doet ze met Bad Romantic helemaal niet slecht. De plaat is traditionele country met een eigentijdse swing die absoluut gericht is op de pure country luisteraar. Het klinkt allemaal heel organisch en heeft een natuurlijke stijl. Verwacht van dit album dan ook een divers klankentapijt met gebruik van instrumenten zoals pedal steels, fiddles en akoestische gitaren. Bad Romantic is alles behalve gelikt en bevat dus veel oude country elementen.

Summer Dean bouwde de afgelopen jaren een flinken fanbase op. Zodoende kreeg ze veel erkenning en waardering. Zowel bij fans als collega artiesten. Ze trad op met artiesten als Mike and the Moonpies, Marty Stuart, Nikki Lane en Colter Wall. Wall zingt zelfs een nummertje mee op Bad Romantic. You’re Lucky She’s Lonely is het perfecte country nummer waar zowel Dean als Wall extra stralen. Het nummer had zo op een van Wall’s platen kunnen verschijnen. De dynamiek tussen de twee is geweldig.

Zo luistert heel Bad Romantic als een zonnetje weg. Summer Dean levert met deze plaat country muziek af waar Music Row Nashville weinig mee kan. Maar voor Texas standaarden en de luisteraar die muziek van Patsy Cline, Loretta Lynn en Tammy Wynette waarderen is Bad Romantic het aanschaffen en luisteren meer dan waard. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg van dit soort albums zijn.

Summer Dean piekt met Bad Romantic. Het gevoel dat dit een goede authentieke country plaat is staat als een huis, zelfs na een aantal keer de plaat te hebben beluisterd. Nu corona tijd afloopt kondigen steeds meer artiesten nieuwe albums aan. Moeilijk om keuzes te maken, maar ik ben zeer blij dat ik Bad Romantic niet voorbij heb laten gaan. De plaat straalt alles country uit en Summer Dean maakt de juiste keuze om voor een muziekbestaan te kiezen. Bad Romantic is daar ontegenzeggelijk het bewijs van.

Uitgebracht in eigen beheer

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment