Logo Orange Flag Music 2023

Sunken Lands – Sunken Lands

Sunken Lands - Sunken Land album cover

Wil je het groot te maken als Nederlandse country artiest, dan is dit vrijwel onmogelijk. Nederlanders zijn namelijk nog steeds niet echt gecharmeerd van country muziek en het genre heeft nog steeds een stoffig imago. Pure country zal dan ook niet werken en daarvoor moet je echt in Amerika zijn. De nieuwe Nederlandse formatie Sunken Lands probeert het land te veroveren met een blend van Americana, alternatieve country en outlaw country. 

Sunken Lands is een nieuwe band, maar alle vijf de leden hebben eerder ervaring opgedaan in bands zoals Slow Movin’ Outlaws, Hannah Mae, Mooi Wark, Taneytown, Bertolf en verscheidene andere bands. De ervaring van alle bandleden hoor je gelijk als je luistert naar deze titelloze plaat. Het album is prachtig vormgegeven met strakke instrumentatie en fantastische vocals. Dit soort alternatieve country kan makkelijk concurreren met de Amerikaanse varianten.

De naam Sunken Lands is een creatieve. Zo refereert de naam naar ontgonnen veengebieden in Groningen en Drenthe. Niet heel toevallig, omdat in het noorden en oosten van Nederland de meeste country luisteraars zijn. Maar ook is de naam geïnspireerd op een liedje van Rosanne Cash, The Sunken Lands. Het liedje gaat over het gebied waar vader Johnny Cash is opgegroeid.

De band haalt invloeden uit diverse periodes van de Amerikaanse country muziek. Als je goed luistert naar Sunken Lands dan hoor je Waylon Jennings terug in zijn hoogtijdagen van outlaw country in de jaren zeventig. Maar ook hoor je in de muziek flarden van Drive-By Truckers. Naar mijn mening hoor je nog het meest hedendaagse outlaw country van artiesten zoals Jamey Johnson, Whitey Morgan en Cody Jinks.

Het hedendaagse (outlaw) country kent in Nederland dus relatief weinig belangstelling, maar het is wel groeiende. Country krijgt steeds meer voet aan de grond en steeds meer Nederlanders krijgen interesse in het genre. Hopelijk weet Sunken Lands dan ook de komende jaren bij elkaar te blijven. Met de kwaliteit van de liedjes zit het in ieder geval prima in orde.

In het verleden hebben al veel Nederlandse country bands het geprobeerd om een leuke centje te verdienen met hun albums en shows. Velen werden er teleurgesteld en hebben ondervonden hoe moeilijk het is om country muziek in het land aan de man te brengen. Zoals gezegd heeft het genre nog steeds een stoffig imago en dat is onterecht. Het is tegenwoordig juist heel dynamisch, krachtig en sterk. Sunken Lands is het bewijs dat country van tegenwoordig helemaal hip is.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums