Logo Orange Flag Music 2023

The Ashtray Hearts – Gold Century

The Ashtray Hearts - Gold Century album cover

The Ashtray Hearts is een Americana band uit Minneapolis, Minnesota. Ze brengen sinds 2002 muziek uit, echter nemen ze genoeg tijd tussen hun albums. Gold Century is pas het vierde album en je kunt wel stellen dat ze door de jaren heen niet heel productief zijn geweest. Maar gelukkig zit het met de kwaliteit goed als ik zo naar deze nieuwe plaat luister.

Er is jammer genoeg vrij weinig bekend over The Ashtray Hearts. Ze hebben een website op Bandcamp, maar daar staat heel weinig informatie op. De officiële website is niet te bereiken en voor de rest is er op internet niet veel te vinden. Opmerkelijk, want met een beetje marketing en promotie kan de nieuwe plaat Gold Century naar mijn mening veel publiek bereiken.  

The Ashtray Hearts bestaat uit zes leden en tijdens het begin van de eeuw noemde ze hun muziek “apartement music”. Ik denk dat ze daarmee bedoelen dat hun muziek ideaal geschikt is om in een rustige kamer op te zetten zonder al te veel ruis. Luister je naar Gold Century dan begrijp ik waarom ze de term toentertijd gebruikten en vind het vandaag de dag nog steeds van toepassing.

Een album zoals Gold Century vind ik geweldig en het is het soort muziek waar ik het liefst naar luister. Je kunt het een blend noemen van Americana, folk en country muziek. Je hoort het bekende palet aan instrumenten zoals veel gebruik van akoestische gitaren, elektrische gitaren, drums en piano’s. The Ashtray Hearts stralen in alles rust uit en dat is waar ik altijd al van heb gehouden.

Ik denk dat The Ashtray Hearts Gold Century hebben geproduceerd, omdat ze de afgelopen jaren de tijd hebben gekregen om weer bij elkaar te kunnen komen. De muziek is overtuigend en je hoort aan alles dat deze band ervaren en krachtig zijn in wat ze doen. Het hele plaatje klopt wat dat betreft en de muziek is ontzettend stijlvol vormgegeven.

Het doel van The Ashtray Hearts is dus niet om groot te worden, dat wordt mij wel duidelijk met de weinige promotie van Gold Century. Via Bandcamp kun je wel gewoon de cd en vinyl bestellen, dus dat hebben ze goed voor elkaar. Maar goed, de muziek is uitstekend en ik kan hier letterlijk wekenlang achter elkaar naar luisteren zonder dat het gaat vervelen. Ideaal plaatje voor de late uurtjes en prachtige liedjes om langzaam op te bewegen.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment