Logo Orange Flag Music 2023

The Gibson Brothers – Darkest Hour

The Gibson Brothers - Darkest Hour album cover

Wie is er bekend met The Gibson Brothers? Als je een traditionele Bluegrass fanaat ben zul je ze waarschijnlijk kennen, maar anders denk ik van niet. Dat is heel vreemd, want deze broers bevinden zich al jaar en dag in de Amerikaanse country muziek scene. Eric en Leigh Gibson mogen met trots zeggen dat ze met de grootste country artiesten van de wereld hebben gewerkt en werken. 

Toch zijn The Gibson Brothers geen “household name” binnen country muziek. Na het luisteren van hun nieuwste worp Darkest Hour staat ik een beetje perplex waarom deze broers niet meer bekendheid genieten. Alles aan dit album en deze muzikanten klopt en ik begrijp niet waarom succes ze nog niet bereikt heeft. De country wereld kan soms een hele rare wereld zijn.

The Gibson Brothers werden jaren geleden ontdekt door Ricky Skaggs en door de jaren heen werkten ze met bekende muzikanten en producers zoals Jerry Douglas, David Ferguson, Del McCoury en Dan Auerbach. Op Darkest Hour is de productie verzorgd door Grammy winnaar Jerry Douglas en doet Alison Krauss een nummertje met de broers mee. Kan het zijn dat ze met deze plaat weten door te breken bij de mainstream?

Het kan zomaar gebeuren. Desalniettemin is Darkest Hour een geweldige country plaat waar The Gibson Brothers erg trots op kunnen zijn. Het muzikale palet wordt ontzettend mooi ingekleurd en er is van alles te horen. Dobro’s, fiddles, mandolines, banjo’s, gitaren noem maar op. Ze hebben inmiddels aardig wat albums op hun naam staan en het blijft knap om nog steeds dit soort albums van kwaliteit uit te brengen. 

Wat dat betreft ben ik overtuigd van The Gibson Brothers. Het is ongelofelijk, maar steeds weer weet country muziek mij te verbazen. Het genre is ontzettend rijk en er staan oneindig veel muzikanten op het toneel. Darkest Hour nodigt beslist uit om naar het oudere werk te luisteren, want dat is toch wel wat ze verdienen. De broers hebben door de jaren heen hard gewerkt aan hun artiestenbestaan en ze verdienen een stuk meer erkenning dan dat ze op dit moment krijgen. 

Natuurlijk kent iedereen een Rodney Crowell, een Emmylou Harris en een Willie Nelson. Maar The Gibson Brothers, daar zal het gros van de country luisteraar niet van gehoord hebben. Luister naar Darkest Hour en je gaat begrijpen dat we te maken hebben met hetzelfde kaliber netgenoemde artiesten. De muziek is heel toegankelijk en er wordt gebruik gemaakt van veel traditionele instrumenten. Dat hoor je helaas steeds minder vandaag de dag. Afijn, The Gibson Brothers en Darkest Hour, laat je verbazen en verwonderen.

Uitgebracht door Bull Run Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment