Logo Orange Flag Music 2023

The Milk Carton Kids – I Only See the Moon

The Milk Carton Kids - I Only See the Moon album cover

The Milk Carton Kids zijn geen nieuwkomers binnen de Amerikaanse folk scene. Broeders en vrienden Kenneth Pattengale en Joey Ryan begonnen in 2011 deze band. Sindsdien is er ontzettend veel gebeurd en hebben ze veel succes met hun traditionele folk muziek. Dit jaar alweer album nummertje zes, I Only See the Moon.

De vrienden hebben hun basis in Los Angeles en hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuwe studio. Deze nieuwe plaat I Only See the Moon is daar opgenomen. De producer-stoel hebben ze binnenshuis gehouden en komt op naam van Pattengale. Resultaat is een collectie van zeer fijne eenvoudige folk liedjes.

I Only See the Moon is wat dat betreft heel sober gehouden. Het album sprankelt niet geweldig van de diverse instrumentatie. Er wordt met name effectief gebruik gemaakt van een blend aan akoestische gitaren. Hier en daar hoor je banjo getokkel en wat scherpe strijkers, maar het wordt allemaal heel beperkt gehouden.

The Milk Carton Kids mogen inmiddels bij album nummer zes zijn aanbeland, het klinkt inspiratievol en met veel passie geproduceerd. Met name de samenzang tussen Pattengale en Ryan is een lust voor het oor en zeker een van de grote pluspunten van I Only See the Moon. Ze weten inmiddels heel goed hoe je effectief een folk liedje in elkaar fabriceert. 

Dit album is dan ook voor de folk fijnproever. Er zijn weinig uptempo songs te horen en het wordt dus allemaal heel sober gehouden. Zelfs tinten van melancholie zijn op te merken bij dit album. Ben je in een mineurstemming, dan is I Only See the Moon een album om dat gevoel te versterken. Maar desalniettemin klinkt het wel werkelijk waar ontzettend prachtig.

Bands zoals The Milk Carton Kids zijn er tegenwoordig genoeg. Ik denk dan al snel aan duo’s zoals The Cactus Blossoms en The Brother Brothers. Ondanks dat er best veel van dit soort type bandjes te horen zijn, vind ik de Kids zich onderscheiden van de rest. Dit doen ze door middel van de liedjes heel simpel te houden. Maar daarentegen is de muziek op I Only See the Moon wel heel effectief voor het luisterend oor.

The Milk Carton Kids hebben door de jaren heen veel fans verzameld over de gehele wereld. I Only See the Moon zal de huidige fans tevreden stellen en nieuwe fans voor zich gaan winnen. Ik ben een van de nieuwe fans. Dit album is alles wat je van een degelijke folk plaat mag verwachten en versterkt de positie van de band binnen de folk scene. Prachtig plaatje.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment