Logo Orange Flag Music 2023

The Pawn Shop Saints – Ordinary Folks

The Pawn Shop Saints - Ordinary Folks album cover

De titel van het laatste album van The Pawn Shop Saints doet sterk het vermoeden dat het over ordinair gewoon volk gaat. Niets is minder waar. Front-man van de Saints Jeb Barry reisde stad en land af voor originele en authentieke verhalen. Dat resulteerde al in het positief ontvangen album Texas, etc… (2018) en Ordinary Folks (2020) is daar een fijne toevoeging aan.

Want de teksten waar Barry over zingt op Ordinary Folks zijn uitdagend en interessant. Met zijn vele reizen door het oosten van Amerika kwam hij op het eerste gezicht gewoon volk tegen. Maar door het gesprek aan te gaan ontvouwde zich prachtige verhalen. Verhalen die Ordinary Folks deed inspireren.

Een nummer als Body in the River werd geïnspireerd door de overstromingen in Nashville uit 2010. En Pack a Day doet denken aan de sociale veranderingen in Amerika, zoals het rookverbod. Veranderingen waar het gewone volk moeilijk in mee kan gaan. Ain’t No Mama Here is een gospel nummer die doet refereren naar de Dust Bowl ramp die plaatsvond in de jaren 30. Een ramp die veel mensen deed migreren vanuit het midden van Amerika naar de westkust.

Het moge wel duidelijk zijn dat Jeb Barry inspiratie genoeg heeft. Dat geldt in ieder geval voor de teksten. Met de muzikale omlijsting en productie had ik iets meer verwacht. De insteek van de nummers begint met akoestische gitaren en worden door The Pawn Shop Saints band mondjesmaat voorzien van een drum of bass. Het is allemaal niet zo spannend.

Ook de productie lijkt niet helemaal vlekkeloos te lopen. Er zijn nummers die met een fade-out opeens worden afgebroken. Kleine details. Ik had ook wel wat meer smoel van Ordinary Folks verwacht. Meer pit. De stem van Jeb Barry met het rafelrandje laat ook veel te wensen over. Het maakt niet veel indruk.

Is Ordinary Folks de moeite waard om eens op te zetten? Ondanks de minpuntjes zijn de verhalen sterk genoeg en zijn er hier en daar prettige melodieën te horen. De plaat is kort, een klein half uurtje, en je bent er daardoor snel doorheen. Het heeft mij in ieder geval overtuigd om The Pawn Shop Saints op mijn radar te houden. Een nieuwe EP is al in de maak en komt dit jaar nog uit. Een uitnodiging die ik zeker niet zal afslaan.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums