Logo Orange Flag Music 2023

Ward Thomas – Music in the Madness

Ward Thomas - Music in the Madness album cover

Zo’n tien jaar geleden stond de Britse country muziek industrie nog in de kinderschoenen. Er was weinig aandacht voor het genre, maar dat is vandaag de dag heel anders. Ward Thomas is één van de Britse country acts met succes. Ze behaalde met hun plaat Cartwheels uit 2016 als eerste en enige country band de nummer één positie in de Britse charts. Dit jaar zijn ze terug met een nieuwe plaat genaamd Music in the Madness.

Natuurlijk is mainstream country aardig ingeburgerd in Groot-Brittannië en er zijn inmiddels vele Britse country fans. Dat komt met name door het C2C Festival. Dit jaarlijks terugkerende evenement kent zowel Britse country artiesten als de grote Amerikaanse country artiesten. Er komt heel veel publiek op af en dat geeft duidelijk aan dat mainstream country ook een markt heeft weten te vinden in Europa.

Maar Ward Thomas dus. Deze band bestaat uit het duo Catherine Ward Thomas en Lizzy Ward Thomas, de gezusters. Music in the Madness is geschreven en geproduceerd tijdens de pandemie en met deze plaat keren ze terug naar hun roots. In ieder geval, dat is wat ze zelf aangeven. Wat deze roots precies inhoudt is mij onbekend. Duidelijk wordt tijdens het luisteren van deze plaat dat het vooral weer één van de zovele mainstream country platen is.

De zoveelste mainstream country plaat klinkt misschien iets té negatief. Music in the Madness heeft best zo z’n momenten en is tekstueel gezien best positief. Maar dit soort country is redelijk voorspelbaar en luister je als een soort van fastfood. Iets waar ik niet meer van houd is fastfood. Dat geldt zowel voor het voedsel als de muziek. En fastfood muziek is precies wat Ward Thomas produceert met hun albums.

Fastfood, mierzoet en toegankelijk voor de mainstream zijn termen om Music in the Madness goed te omschrijven. Het is en blijft mainstream country en vind ik naar mijn mening geen echte country muziek. Daarnaast zegt het al genoeg dat de dames America coveren van nota bene de indie band Razorlight. De cover is prima, maar er is niets gedaan om ook maar iets van country te klinken.

Music in the Madness is dan ook ready-made voor de grote zalen en het zal veel country fans tevreden stellen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor groot succes en wat dat betreft wordt alles veilig binnen de lijntjes gekleurd. De productie is dichtgemetseld en de nummers zijn catchy en simpel. Zeker in dit soort vreemde moeilijke tijden kan muziek verlichting bieden en dat is precies wat Ward Thomas met deze plaat doet. Maar veel meer dan dat ook niet.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums