Logo Orange Flag Music 2023

Waylon – Human

Waylon - Human album cover

Willem Bijkerk, beter bekend als Waylon, heeft alles wat je van een outlaw artiest kan verwachten. Een paar jaar in Amerika gewoond en gewerkt, trad op met de legendarische Waylon Jennings en heeft inmiddels verschillende country albums op zijn naam staan. Ook door zijn uitgesproken persoonlijkheid kan Waylon gezien worden als de nummer één, en misschien enige, outlaw country artiest van Nederland.

Waylon was al een tijdje bekend in Nederland toen hij in 2014 samen met Ilse DeLange als The Common Linnets tweede werd op het Eurovision Songfestival. Het brachten hem en Ilse DeLange internationale bekendheid. Door een ruzie met DeLange verliet Waylon The Common Linnets. Door zijn uitgesproken mening en excentrieke gedrag was het optreden en verder bouwen van het merk The Common Linnets niet meer houdbaar. Ilse DeLange ging overigens verder met de band en werd redelijk succesvol in Europa.

Waylon kwam in 2018 keihard terug met opnieuw een deelname aan het Eurovision Songfestival. Dit keer als soloartiest met country-rock nummer Outlaw In ‘Em. Geheel tegen de traditie in, want country in een editie van het Eurovision Songfestival is op z’n minst apart te noemen. Dit geeft maar weer is aan dat Waylon zijn roots niet vergeten is en een outlaw country artiest puur hart is. Hij werd 18e op het festival, maar zijn naamsbekendheid had door de deelname een aardige boost gekregen.

Vorig jaar kwam Waylon onverwachts met een snelle opvolger van het album The World Can Wait uit 2018. Human is de naam van de plaat en is duidelijk een Nashville productie geworden. Het is een kort album geworden (25 minuten) en de gladde productie valt direct op. Human doet denken aan Bon Jovi’s semi country album Lost Highway uit 2007. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik had toch wat meer rauwe randjes van Waylon verwacht. Rauwe randjes zoals uithalen van zijn prachtige stem en de pedal steel meer op de voorgrond. Alles is wat dat betreft heel veilig geproduceerd. Naar mijn mening om nog redelijk te verkopen in het relatief country arme Nederland.

Nee, Waylon zal niet scoren bij de country liefhebber pur sang, maar voor het Nederlandse volk die een makkelijke instap willen hebben in country muziek is Human zeker aan te raden. Het is een semi country rock album geworden met een goede flow en muziek die makkelijk blijft hangen. Waylon verbreedt hier zijn horizon niet mee, maar Human is best acceptabel te noemen. Hopelijk zit er nog een echte outlaw country album in het verschiet. Outlaw muziek zoals de jaren 70 van vorige eeuw, toen de echte Waylon overheerste.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment