Logo Orange Flag Music 2023

Wild Earp and the Free for Alls – Dyin’ for Easy Livin’

Wild Earp and the Free for Alls - Dyin' for Easy Livin' album cover
Wild Earp and the Free for Alls - Dyin' for Easy Livin' album cover

Wat een mooi stel zijn Wild Earp and the Free for Alls. Een prachtige unieke samenstelling die country muziek maakt vanuit het hart. Naast veel liefde vooral ook veel passie. Deze positieve punten komen allemaal samen op nieuwe plaat Dyin’ for Easy Livin’. Een echte nostalgische honky tonk plaat die veel weg heeft van country platen uit de jaren 60 en 70.

Wild Earp and the Free for Alls is een relatief jonge band. Vanuit een art-rock richting richtte frontman Wild Earp in 2014 de country band op die de naam Wild Earp and the Free for Alls kreeg. De band heeft zijn standplaats in Chicago en spelen tegenwoordig veel in die omgeving. Dat ze speciaal voor Chicago hebben gekozen is opmerkelijk, want eigenlijk hoor je bijna nooit dat daar country bands vandaan komen. Titelloze debuutplaat kwam in 2018 uit en werd vooral bekend bij een kleine niche groep.

De nieuwe plaat Dyin’ for Easy Livin’ laat vooral veel nostalgie horen. Dat hoor je eigenlijk gelijk al vanaf het intronummer Ain’t It a Shame (When Your Horse Goes Lame). Een echte honky tonk plaat die veel doet denken aan een artiest als Charley Crockett. En eigenlijk is de hele plaat doordrenkt van goedgevoelige honkt tonk muziek. Zelfs flarden van rockabilly komen voorbij. Wild Earp and the Free for Alls gaan niets uit de weg en het plezier spat van de plaat af. In een live-setting moet dit haast nog wel beter zijn.

Aardig om erbij te vermelden is de samenwerking met Sweet Sassy Molassey. Zij is onderdeel van Wild Earp’s begeleidingsband the Free for Alls, maar schijnt extra op Dyin’ for Easy Livin’. Ze neemt een aantal coupletten solo voor haar rekening en die zijn naar mijn mening het meest genietbaar. Niets ten nadelen van Wild Earp zelf, maar Sweet Sassy Molassey geeft net even dat extra’s om de plaat meer kleur mee te geven.

Dyin’ for Easy Livin’ is gewoonweg een hele goede honky tonk plaat. Zoals een Charley Crockett die maakt, maar bijvoorbeeld ook Mike and the Moonpies en Cory Grinder and the Playboy Scouts. Misschien namen die niet meteen een belletje doen rinkelen. Als je van nostalgische country muziek houdt met een twang zijn dit soort bands zeker aan te raden. Wild Earp and the Free for Alls staan in ieder geval op mijn radar en ik heb eigenlijk erg veel genoten van de plaat. Even je gedachten op stop zetten en je helemaal overgeven aan de passie en liefde die dit soort country muziek met zich meebrengt. Je kan hier niet mee in de mist gaan als country liefhebber.

Uitgebracht door Western Myrth Records

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment