Logo Orange Flag Music 2023

Zach Bryan – Quiet, Heavy Dreams

Zach Bryan - Quiet Heavy Dreams album cover

Amerikaanse oorlogssoldaat en muzikant Zach Bryan weet hoe hij zijn alsmaar groter wordende groep fans moet bedienen van nieuwe muziek. Eerder dit jaar was er zijn tweede album Elisabeth. Nu levert hij een kleinschalig project af in de vorm van een EP genaamd Quiet, Heavy Dreams. Het is een fijne toevoeging aan het oeuvre van Bryan die inmiddels indrukwekkend mag worden genoemd.

Eerst maar een korte introductie voor wie Zach Bryan nog niet kent. Zach Bryan is een Amerikaanse militair en maakt daarnaast akoestische liedjes. Hij neemt zijn muziek op in een gewone woonkamer met een telefoon en laptop. Heel basic dus en het tegenovergestelde van de grote studio’s die Nashville rijk is. Desondanks heeft hij met deze basiselementen zijn debuutalbum DeAnn in 2019 uitgebracht. Het album ging viraal en won snel aan nationale en internationale bekendheid.

Heel veel platenlabels zagen dollartekens. Bryan kon na het uitbrengen van DeAnn bij elk label aan de slag. Het grote Nashville lonkte. Hij werd zelfs gezien in de studio met producer Dave Cobb (Chris Stapleton, Jason Isbell). De verwachting was dan ook dat er snel een volwaardig studioalbum zou volgen.

Dat nieuwe album was er snel. Dit jaar, een jaar na DeAnn, kwam zijn tweede plaat Elisabeth uit. Een plaat van meer dan een uur die min of meer dezelfde lijn volgt als DeAnn. Weer ontbrak er een fijne studio productie, maar dat deed geen afbreuk aan de kwaliteit van de nummers. Opnieuw akoestisch met hier en daar drums en achtergrondkoortjes. Elisabeth deed het ook goed bij het publiek en critici die meer dan positief waren.

Zach Bryan blijft verrassen, want deze week was er nieuwe muziek in de vorm van een EP genaamd Quiet, Heavy Dreams. Dit keer zit er in de muziek een bepaalde ontwikkeling. Qua basis heeft de EP het geluid van Bryan’s eerdere albums, maar er zijn tijdens de productie meerdere instrumenten toegevoegd.

De fiddle neemt gelijk de voorgrond op nummers zoals opener Let You Down en November Air. Maar ondanks deze toevoeging blijft het typisch Zach Bryan. De productie is niet gladgestreken en nog steeds erg rauw. Dat is erg te prijzen. Terwijl heel de country wereld achter je aan zit gewoon blijven doen waar je goed in bent. En dat is muziek maken vanuit het hart. Tel daarbij op teksten over het alledaagse en is het begrijpelijk waarom de muziek van Bryan het zo goed doet bij het publiek.

Quiet, Heavy Dreams is opnieuw een voltreffer en zorgt ervoor dat de muziekartiest Zach Bryan een steeds stevigere identiteit neerzet. Uiteindelijk zal Bryan moet kiezen tussen een muziekcarrière of het leger. Als hij dit soort muziek op deze manier doorzet is het naar mijn mening een makkelijke keuze die moeten worden gemaakt. Laten we hopen dat we komende jaren nog veel van Zach Bryan gaan horen.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment