Logo Orange Flag Music 2023

Vooruitblik eerste helft nieuwe albums 2023

Het jaar 2023 staat voor de deur en belooft een mooi jaar te worden. Inmiddels heb ik een aantal albums mogen beluisteren waar ik best enthousiast over ben. Met name spreek ik dan over Theo Lawrence. Album Chérie wordt op 10 februari uitgebracht en kan nu al niet stoppen met luisteren naar deze plaat. Theo Lawrence haalt z’n invloeden uit de vroegere tijden van country muziek. Denk aan artiesten zoals Gene Autry, George Jones en Elvis Presley. Chérie is daarom ook niet voor iedereen, maar echte country liefhebbers zullen hier van gaan houden.

Daarnaast is een Americana band als Peach & Quiet ook heel interessant en Erik Vincent Huey brengt met Appalachian Gothic grauwe country met een donker randje. Qua bekende artiesten met nieuwe album releases is het nog afwachten. Turnpike Troubadours zouden sowieso ergens in de eerste maanden met iets nieuws moeten komen. Overigens mag Margo Price genoemd worden en zij brengt in januari een nieuwe plaat uit genaamd Strays. Benieuwd of ze haar rock persona verder doorzet of dat ze het toch nog enigszins country houdt. Er is voor de rest niet meer opmerkelijks op te noemen en ik verwacht de komende weken meer nieuwe albumaankondigingen.

Grey DeLisle – Borrowed (release: 6 januari 2023)

Grey DeLisle - Borrowed album cover

Grey Delisle heeft een vrij lange vakantie genomen van 15 jaar zonder muziek maken. Zoals ze zelf zegt besteedde ze de tijd voor het maken en opvoeden van baby’s in plaats van muziek. Maar ze hervond in de pandemie tijd het vuur en is inmiddels weer intensief bezig met muziek productie. Eerste resultaat is een covers album genaamd Borrowed geproduceerd door Marvin Etzioni. Interessante plaat om naar uit te kijken en ander origineel werk, want ze schreef de afgelopen jaren meer dan 100 nummers. Een album met nieuwe nummers verschijnt later in 2023.

Erik Vincent Huey – Appalachian Gothic (release: 20 januari 2023)

Erik Vincent Huey - Appalachian Gothic album cover

Appalachian Gothic is een liefdesletter aan de Appalachian vertelt Erik Vincent Huey. Hij verliet op jonge leeftijd West-Virginia, maar is het nooit vergeten. Nu vond hij tijd om terug te keren en zijn ervaringen en verhalen om te zetten naar muziek. De plaat is geproduceerd door rock gitarist Eric “Roscoe” Ambel. Verwacht van dit album een grauwe muzikale inkleuring met country tinten. Erik Vincent Huey is een ervaren muzikant en groeide op tijdens de opkomst van punk rock. Dat hoor je op Appalachian Gothic ook terug.

Peach & Quiet – Beautiful Thing (release: 20 januari 2023)

Peach & Quiet - Beautiful Thing album cover

Jonny Miller en Heather Road van Peach & Quiet roerden twee jaar geleden aardig wat publiciteit met hun debuutplaat Just Beyond the Shine. Het album kreeg positieve recensies en kwam hoog in de Noord-Amerikaanse folk & roots charts te staan. Natuurlijk na zo’n succes kan een vervolg niet uitblijven en brengt het duo alweer een volgende plaat uit genaamd Beautiful Thing. Na een eerste beluistering ben ik erg positief over Peach & Quiet en hoor ik waarom zoveel muziek critici lovend zijn. Dit duo produceert namelijk uitstekende Americana liedjes met divers instrumentengebruik waardoor je alles behalve verveeld raakt. Of Beautiful Thing net zo’n succes gaat worden als Just Beyond the Shine is afwachten, maar dat dit kwalitatief sterke Americana is zal ik niet ontkennen.

Joe Henry – All the Eye Can See (release: 27 januari 2023)

Joe Henry - All the Eye Can See album cover

Joe Henry is al jarenlang een artiest van naam. Daarnaast is hij ook een Grammy Award winnende producer. 27 januari 2023 brengt hij een nieuwe album uit genaamd All The Eye Can See. Het tempo bij deze plaat ligt heel laag en de focus ligt meer op teksten dan muziek. Weinig opbeurende melodieën en heel melancholisch. Je moet echt even in de juiste stemming zijn om deze plaat te kunnen waarderen. Heb je eenmaal een rustig plekje gevonden waar je in alle stilte muziek kunt luisteren dan ontvouwen er zich allemaal pareltjes. Joe Henry weet opnieuw te leveren en zijn naam hoog te houden.

Annie Capps – How Can I Say This? (release: 3 februari 2023)

Annie Capps - How Can I Say This album cover

Annie Capps staat als muzikant op de album cover van haar nieuwe plaat How Can I Say This? maar er waren tijdens productie meer dan vrouwelijke 40 artiesten aan het werk. De grote productie zorgt voor een rijk en vol geluid waarbij er genoeg interessante laagjes te horen zijn. Annie Capps is een veteraan singer / songwriter en besloot het dus om iets anders dan normaal aan te pakken. Houd je van zachte folk muziek dan wil je zeker naar dit album toeleven.

Theo Lawrence – Chérie (release: 10 februari 2023)

Theo Lawrence - Cherie album cover

Theo Lawrence maakt country muziek wat resoneert naar oude country helden van weleer. Ik noem een Gene Autry en George Jones. Ook hoor ik in zijn muziek af en toe wat Elvis Presley terug. Chérie is een album waar ik de eerste helft van 2023 toch het meeste naar uitkijk. Het bevat alles wat ik zo goed vind aan country en meer dan dat. Dit is het echte werk en moet gewoon door iedere country liefhebber pur sang gehoord worden. Dat ik hier best enthousiast over ben maak ik geen geheim van. Luister de eerste singles en je begrijpt waar deze enthousiasme vandaan komt.

The Bear and the Bison – The Bear and the Bison (release: 13 februari 2023)

The Bear and the Bison album cover

The Bear and the Bison is een nieuwe roots band uit Buffalo, New York en laat met de titelloze debuutplaat meteen horen waar ze staan. De band bestaat uit singer / songwriter Mark. W Lennon en hij wordt bijgestaan door veel van zijn muziekvrienden zoals Dean Vivirito (vocals), Harmony Grifffin (gitaar) en Jim Whitford (lap en pedal steel). Daarnaast produceerde Mark. W Lennon de plaat zelf. Zo op het eerste gehoor een interessante roots folk plaatje met genoeg leuke liedjes. Zal geen hoogvlieger worden, maar luisteren is het zeker waard.

New Earth Farmers – The Good Ones Got Away (release: 3 maart 2023)

New Earth Farmers - The Good Ones Got Away album cover

New Earth Farmers is geen nieuwe band, maar brengt met The Good Ones Got Away wel de debuutplaat uit. Voorheen had de band de naam New American Farmers en daarvoor de naam Mars Arizona. Het is een duo bestaande uit Nicole Storto en Paul Knowles. Eerste indrukken van deze nieuwe plaat zijn pretty impressive en bestaan uit heerlijke Americana liedjes met invloeden uit de rock & roll. Bekijk ook nog eens goed de album cover, want deze cover is wel heel mooi zeg.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment