Logo Orange Flag Music 2023

Colter Wall – Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songs

Colter Wall - Western Swing and Waltzes album cover

Recensie ook gepubliceerd op Newcountry.nl via deze link

Zie je jezelf al staan in een ruig Amerikaans landschap met paarden, koeien en ander wild leven om je heen? Zet daarbij vooral Colter Wall’s nieuwe plaat Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songs op. Want met zijn muziek sta je midden in dit soort beeldende landschappen en is het puur genieten.

Het is niet heel toevallig dat dit soort beelden overeenkomen met de muziek van Wall. Nu veel artiesten de laatste maanden vrijaf hebben moet de tijd anders ingevuld worden. Wall doet dat met het meehelpen op een cowboy ranch in Texas. Dat betekent overdag je volledig overgeven aan het ranch werk en in de avond tezamen bij het kampvuur country liedjes spelen. Sommige country artiesten missen nog wel eens authenticiteit, maar Wall straalt één en al country en western uit. Zowel binnen als buiten de muziek.

Zat producer Dave Cobb de eerste twee platen nog achter de knoppen, dit keer doet Wall het helemaal zelf. Het resultaat is een mix van oude klassiekers en nieuwe nummers die vooral minimalistisch en zonder opsmuk aandoen. Iets wat we inmiddels gewend zijn van Wall. Desondanks verveelt het geen moment. Beter gezegd: hij houdt de muziek levendig en er valt genoeg te ontdekken.

Zo swingt en danst Wall op vrolijk album opener Western Swing & Waltzes. Dat doet hij op de uitgestrekte velden in de Canadese staat Saskatchewan waar hij tevens vandaan komt. Maar Wall is een echte troubadour en reist er lustig op los. Naast Saskatchewan doet hij op klassieker I Ride and Old Paint / Leavin’ Cheyenne de Amerikaanse staat Montana aan. Begeleidend op alleen een akoestische gitaar en harmonica horen we een Colter Wall in topvorm.

Het meest bekende nummer van de covers op Western Swing & Waltzes is ongetwijfeld Big Iron, verschenen in 1959 op het album Gunfighter Ballads and Trail Songs van Marty Robbins. De zware en doorleefde stem van Wall past hier perfect bij. Met een legio aan muziekinstrumenten zoals de mandoline, pedal steel en fiddle maakt Wall het nummer zich eigen en bewerkt het tot bijna perfectie.

Bijna perfectie is het hele album wat we voorgeschoteld krijgen. Ik kan eerlijk gezegd geen zwak moment vinden. Wall positioneert zich met deze plaat nog steviger in een toch wel niche genre. Western Swing & Waltzes is toegegeven niet voor iedereen weggelegd. Hou je van een meer traditioneel geluid met het gebruik van muziekinstrumenten die ver terug gaan? Tel daarbij op het zware stemgeluid van Colter Wall dan is dit zeker iets voor jou. Je hebt uiteindelijk een plaat die het aanschaffen meer dan waard is.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment