Logo Orange Flag Music 2023

Corb Lund – Agricultural Tragic

Corb Lund - Agricultural Tragic album cover

Corb Lund uit Canada is één van de gevestigde namen als het aankomt op country en western muziek. Vanaf 1995 maakt hij muziek en heeft sindsdien talloze albums gemaakt. Nu is hij terug met Agricultural Tragic, vijf jaar na Things That Can’t Be Undone. Het is een plaat geworden dat alle kanten op schiet en vooral doet waar Corb Lund zin in heeft. En dat kan ik alleen maar toejuichen.

De eerste indruk is meteen goed. Een prachtige klassieke foto siert de album cover. Een beeld waarbij een cowboy zijn paard probeert te temmen. Die cowboy scene komt veelvuldig aanbod bij de muziek op Agricultural Tragic. Met nummers zoals Old Men en Dance With Your Spurs On laat hij de luisteraar mee reizen naar zijn eigen interpretatie van het cowboy leven.

Dat cowboy leven zit overigens diep in het DNA van Corb Lund. Vele generaties lang is de Lund familie in het bezit van ranches. Ook wordt er veelvuldig aan rodeo’s meegedaan. Hoe authentiek wil je het hebben? Corb Lund weet waarover hij zingt en is trots op zijn achtergrond.

Dat Agricultural Tragic een plaat is geworden die alle kanten op schiet komt waarschijnlijk door de creativiteit van Corb Lund. Het is absoluut knap om zoveel diversiteit en kwaliteit op een plaat te persen. Zeker als je nagaat dat Corb Lund in 1995 zijn debuut uitbracht en inmiddels aardig wat album op zijn naam heeft staan.
Die diversiteit is te horen op bijvoorbeeld bluesy en speels nummer Grizzly Bear Blues. Een ander vreemde eend in de bijt is afsluiter Tattoos Blues waarop Lund muziek en zang afwisselt met spoken word.

Paarden staan centraal op Raining Horses en Never Not Had Horses. Je hoort hier de wat meer serieuze toon van Corb Lund. Mooie elegante en subtiele instrumentatie met pedal steel en viool prominent aanwezig. Wat mij betreft zijn deze nummers de kers op de taart van dit fraaie en indrukwekkende album.

Corb Lund weet met Agricultural Tragic te verrassen door zijn creativiteit te ontplooien. Naar horen zeggen heeft hij veel tijd gestopt in het maken van deze plaat. Vandaar dat het waarschijnlijk vijf jaar heeft geduurd tot het uitbrengen van deze nieuwe muziek. Je hoort vooral de plezier en diversiteit die Lund heeft proberen over te brengen naar de luisteraar. Dat is meer dan gelukt. Agricultural Tragic is een welgekomen toevoeging aan het uitgebreide oeuvre van deze authentieke country artiest uit Canada.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums