Logo Orange Flag Music 2023

T.J. Hernandez – Destination Unknown

T.J. Hernandez - Destination Unknown album cover

Doen Cody Jinks, Jamey Johnson en Whitey Morgan een belletje rinkelen? Zo ja voeg daar T.J. Hernandez maar aan toe. Zo niet dan staat er een schatrijk aan hedendaagse outlaw country muziek op je te wachten. Ik kan deze artiesten absoluut aanraden. T.J. Hernandez is een nieuwe speler in de outlaw country en maakt indruk met zijn twee plaat Destination Unknown.

Eerst even kort terug komen op de term outlaw country. Outlaw country is een muzikale beweging die ontstond in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het was een beweging die zich verzette tegen de Nashville country muziek van de jaren 60. De grote namen van deze outlaw country beweging waren Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristoffersson. De outlaws waren meer avontuurlijker, meer rock-georiënteerd. Op het gebied van de muziek, maar ook qua uiterlijkheden. Hedonistisch leven was het sleutelwoord in deze periode.

Maar er zat een keerzijde aan dit vrije leven. Een leven dat fundamenteel niet te houden was. Het overmatige drank- en drugsgebruik en verschillende ruzies binnen de outlaw beweging zorgden ervoor dat de muzikanten na een aantal jaar weer hun eigen weg gingen.

Tot 2004 toen radio station SiriusXM een ‘outlaw’ kanaal in de lucht bracht. De oude muziek van de jaren 70 werd gedraaid en outlaw country was weer helemaal hot. Jamey Johnson was de eerste artiest die de term outlaw weer op zich nam. Het vrije bestaan en niet gebonden aan platenmaatschappijen stonden in deze periode weer centraal. Al snel volgden Whitey Morgan & the 78’s, Cody Jinks en Hellbound Glory in de voetsporen van Jamey Johnson.

Dit jaar betrad er een nieuwe artiest het speelveld genaamd T.J. Hernandez. Hernandez werd geïnspireerd door Jamey Johnson en zijn vaders oude platen van Waylon Jennings en Merle Haggard. Zijn plaat Destination Unknown heeft een soort zelfde geluid die hedendaagse outlaws produceren. Geproduceerd door Bill McDermott die samen heeft gewerkt met country artiesten zoals Tim McGraw, Vince Gill, Gretchen Wilson en George Strait. Het album is opgenomen in Nashville met ervaren muzikanten. Dat is aan alles te horen, waardoor Destination Unknown een rijke en sonore productie heeft.

Hair of the Dog is bijvoorbeeld een nummer die zo kan worden gedraaid in een broeierige honky tonk bar waar elk moment een vechtpartij kan uitbreken. Het heeft dat stoere honky tonk geluid vergelijkbaar met Whitey Morgan and the 78’s. Duidelijk één van de sterkhouders van Destination Unknown.

Er zijn ook ambivalente gevoelens op Destination Unknown. Te horen op ballad Between a Woman and a Song. De titel zegt alles. Er moet een keuze gemaakt worden tussen zijn vrouw en muziek. Een prachtige ballad waar T.J. Hernandez met alledaagse problemen worstelt.

Hair of the Dog en Between a Woman and a Song zijn maar tipjes van de ijsberg op Destination Unknown. De plaat heeft alles wat van een goede outlaw artiest kan worden verwacht. Robuuste rock, op pedal steel gedreven muziek en integere ballads, plus dito teksten. Teksten uit het leven gegrepen. Liefdes, drankgebruik en het leven als muzikant. Het komt allemaal terug op Destination Unknown en zijn erg herkenbaar.

Nogmaals, liefhebbers van de muziek van Cody Jinks, Whitey Morgan and the 78’s en Jamey Johnson komen hier in een warm bad terecht. Het verschilt weinig van de bovenstaande namen, maar naar mijn mening is er nog genoeg ruimte binnen het outlaw country genre. Klinken deze artiesten je minder bekend in de oren geef ze een kans. Het is country muziek zoals country muziek hoort te zijn. Life’s all about the journey, destination unknown zingt T.J. Hernandez. En zo is het maar net.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment