Logo Orange Flag Music 2023

Drive-By Truckers – The New OK

Drive-By Truckers - The New OK album cover

En daar was opeens een nieuw album van de Drive-By Truckers. Geheel onverwacht, maar misschien ook niet. Artiesten hebben tegenwoordig tijd genoeg om hun creativiteit uit te spuwen. De Drive-By Truckers doen dat wel heel erg kort na hun release begin van het jaar met album The Unraveling. The New OK bestaat dan ook uit restmateriaal, een cover en twee gloednieuwe nummers.

Eerlijk gezegd heb ik een haat / liefde verhouding met deze band. Soms kan ik heel er genieten van de muziek, maar soms gaat het ook langs mij heen. Ik ben ingestapt bij het album American Band uit 2016 die ik best goed vond. Ook het vervolg The Unraveling van dit jaar vond ik goed. Maar de urgentie om de platen na een tijdje opnieuw op te zetten heb ik een stuk minder. Ook bij eerdere platen kom ik er moeilijk doorheen. Dat lijkt nu te veranderen met The New OK.

The New OK is nu een paar dagen uit en heb het een aantal keren makkelijk uitgezeten. Zoals gezegd is het niet allemaal nieuw materiaal, maar het luistert desondanks lekker weg. Titelnummer The New OK en Watching the Orange Clouds zijn de verse nummers op The New OK. Beide geschreven door Patterson Hood zijn het ook meteen de prijsnummers van het album. Maar daar doe ik misschien andere nummers zoals leftovers Sarah’s Flame en Tough to Let Go te kort mee.

Tough to Let Go kwam tot stand door een droom die Hood had. Het nummer werd in de droom ingezongen door oud bandlid Jason Isbell. Na wakker geschrokken te zijn belde Hood Isbell op om er zeker van te zijn dat Isbell het niet al eerder had geschreven. Dat was in dit geval niet zo en Hood kreeg groen licht om Tough to Let Go op te nemen. Uiteindelijk is het Isbell’s favoriete nummer op The New OK.

Sarah’s Flame is begin 2019 geschreven door Mike Cooley. Het is een rustpunt op The New OK tussen het rockgeweld van nummers zoals The Unraveling en de Ramones cover The KKK Took My Baby Away. Overigens beide ingezongen door bassist Matt Patton. Maar mij ligt de ingetogenheid van Sarah’s Flame wel. Ondanks dat de Truckers bekend staan om hun ruige platen zou ik meer van die ingetogenheid willen horen.

En ook op The New OK zijn de teksten, zoals verwacht, veelal politiek beladen. Trump komt aan bod en ook Black Lives Matter. Het is niets nieuws van de Drive-By Truckers, want zo zijn ze altijd geweest. De vinger op de zere plek leggen. Het resultaat is een plaat die ik de komende tijd nog veel zal opzetten. En dat had ik niet van mijzelf verwacht bij deze band.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment