Logo Orange Flag Music 2023

Ilse DeLange – Gravel & Dust

Ilse DeLange - Gravels and Dust album cover

Ilse DeLange is één van de bekendste popartiesten van Nederland. Ze begon eind jaren 90 met muziek maken en scoorde hits met I’m Not So Tough, The Great Escape, en So Incredible. Waren haar platen in het begin nog folk en country georiënteerd, naarmate haar carrière meer populariteit genoot schoof ze richting pop en dance.

Dat aan de ene kant ook wel logisch is. Nederland heeft weinig met country muziek. Alhoewel de laatste jaren het genre steeds meer aan terrein wint. Dat is te zien aan de mensen die afkomen op C2C Country, Once in a Blue Moon festival en Ilse’s eigen festival Tuckerville. Het lijkt erop dat country springlevend is in Nederland. Ilse DeLange heeft dit ook door en in 2019 kwam haar volwaardige countryplaat Gravel & Dust uit.

Ilse DeLange heeft T Bone Burnett als producer in de hand genomen. Burnett is onder andere bekend als producer van artiesten zoals John Mellencamp, Alison Krauss en Brandi Carlile. Dus niet één van de minst bekende producers uit Amerika. Dat is te horen aan Gravel & Dust. Het is een spannende en intrigerende plaat geworden. Het album ademt sfeer uit en zorgt dat je geboeid blijft luisteren tot de laatste minuut.

Om een paar nummers toe te lichten. New Amsterdam opent Gravel & Dust en is gelijk een voltreffer. Een rustige ballad waar de stem van Ilse DeLange één van de smaakmakers is. Zo herkenbaar en zo verslavend mooi.
Went for a While is volgens Spotify het meest beluisterde nummer van het album en ik begrijp volkomen waarom. Net zoals New Amsterdam is dit een rustig nummer, maar heel doeltreffend. Het maakt het genre country helemaal waard.

En zo zijn alle nummers op Gravel & Dust perfect geproduceerd. Mooie instrumentatie, mooie zang. Niets is aan het toeval overgelaten. Het is dan ook niet even een tussendoortje geweest van Ilse DeLange. Hier is over nagedacht en veel tijd aan besteed.

Ilse DeLange is vorig jaar weer overgegaan op de dancepop met haar laatste album Changes, maar ik ben blij dat ze haar roots niet is vergeten. Trots dat deze muziek dus ook in Nederland kan worden gemaakt en dat er blijkbaar een markt voor is. Al is het nog ietwat niche, Nederland gaat country steeds meer waarderen. Het is tegenwoordig allang niet meer oubollig en line dancen. Het is muziek gemaakt vanuit het hart en heeft voor iedereen wat te bieden. Ilse DeLange erkent dit met Gravel & Dust en dat kan ik alleen maar koesteren. Nu hopen dat er meer opkomende Nederlandse artiesten geïnspireerd raken door deze prachtplaat. En dat er zo gebouwd kan worden aan een mooi rijtje Nederlandse country artiesten.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment