Logo Orange Flag Music 2023

John Baumann – Country Shade

John Baumann - Country Shade album cover

Kregen we eerder dit jaar een album van Texas supergroep The Panhandlers, nu is het de beurt aan John Baumann. Baumann is onderdeel van The Panhandlers, maar is van origine een solo artiest. Country Shade is zijn laatste worp en ademt alles uit wat Texas zo mooi maakt.

John Baumann is geboren in Amarillo, Texas. De regio wordt ook wel de South Texas Panhandle genoemd. Het leven in Panhandle wordt veelvuldig aangehaald op de platen van Baumann en Country Shade is daar geen uitzondering op. Net zo als The Panhandlers brengt Baumann pure Texas country met overvloedig gebruik van pedal steel en akoestische gitaar.

Inhoudelijk staat Country Shade dus vol met liedjes over het leven in de Texas Panhandle. Baumann verlangt op The Country Doesn’t Sound the Same terug naar oude klassieke country liedjes op zijn FM radio. Waar zijn Merle Haggard, Johnny Cash en Hank Williams gebleven vraagt hij zich af. Het is een feit dat landelijke country radio tegenwoordig alleen nog maar mainstream countrypop uit Nashville speelt en subgenres links laat liggen.

Homesick for the Heartland is ook zo’n nummer waar Baumann verlangt naar de goede oude tijd. Hij wil samen met zijn meisje de stad verlaten en terug naar de Panhandle reizen waar hij is opgegroeid. Het gezellig hebben en samen naar de sterren kijken. Dat is voor Baumann het ideale plaatje.

Country Shade heeft een goede flow die enigszins naar het einde toe abrupt wordt verstoord door het letterlijke en figuurlijke luchtige Flight Anxiety. Een speels nummer waar Baumann zijn vliegangst ten gehore brengt. Het maakt voor hem niet uit of vliegen het veiligste vervoermiddel is. Laat hem maar op vaste grond blijven en de auto pakken. Leuk opbeurend nummertje, maar haalt de laid-back vibe uit het album.

Country Shade is geproduceerd door Bruce Robison eigenaar van platenlabel The Next Waltz. Het debuut van The Panhandlers is daar op verschenen, maar ook volume 1 en 2 van compilatie serie The Next Waltz.

Country Shade was het wachten meer dan waard. De nummers hierboven beschreven zijn erg toegankelijk en pakkend. Sunday Morning Going Up en single Next Ride Around the Sun zijn kort nog het vermelden waard en onderschrijven die toegankelijkheid. Laat je met Country Shade meevoeren naar de vlaktes van Texas Panhandle en geniet van de mooie verhalen. En met verhalen beeldig en kleurrijk vertellen is Baumann op z’n best.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment