Logo Orange Flag Music 2023

Judy Blank – Morning Sun

Judy Blank - Morning Sun album cover

Tweede worden in het programma van de beste singer / songwriter van Nederland, onderdeel zijn van Seasick Steve zijn begeleidingsband en je eigen plaat opnemen in Nashville. Judy Blank kan al deze ervaringen afstrepen op haar bucketlist. Is de plaat Morning Sun van Judy Blank dan ook te behappen? Is ze niet ten prooi gevallen aan dat mega pop geluid wat zo herkenbaar Nashville is? Het antwoord daarop is met volle overtuiging nee. Morning Sun is een prachtige Americana plaat geworden waar zelfs de country snik van Ilse DeLange jaloers op kan zijn.

Maar dat Morning Sun een volwaardig Americana album zou worden was niet meteen duidelijk. Judy Blank produceerde immers met haar debuut When the Storm Hits uit 2014 een popgeluid die niet echt veel potten brak in Nederland. De muzikale koers moest gewijzigd worden en Blank trok naar Amerika. Ze snoof de sfeer op van de broeierige honky tonks in Lousiana en Nashville. Ze deed zelfs mee met open-mic avonden waar ze behoorlijk veel indruk maakte op het publiek.

Vol muzikale ervaringen en intrigerende verhalen kwam Morning Sun tot stand. De plaat werd gemaakt in Nashville met producer Chris Taylor (Miranda Lambert, The Wood Brothers). Vanaf de eerste noten van opener Lay Me Down weet je dat we in Nederland een Americana artiest rijker zijn. Prachtige pedal steel klanken kleuren het nummer in en is het op slag duidelijk dat we in serieuze Americana business zijn.

Het is niet alleen de bluesy Americana instrumentatie inkleuring die zoveel indruk maakt. Net zo goed is de unieke en soulvolle stem van Judy Blank. Met gemak brengt ze de nummers ten gehore en schakelt ze tussen lage en hoge toonhoogtes. De authenticiteit straalt er vanaf. Langzame ballads, up tempo nummers, Judy Blank kan het allemaal aan en perfectioneert het op Morning Sun.

Alhoewel Judy Blank een meer Americana sound nastreeft hoor ik af en toe vergelijkingen met het laatste country album van Ilse DeLange, Gravel & Dust. Zo doet Riverbed veel denken aan DeLange’s New Amsterdam. Desalniettemin is het vergelijken met andere muziek niet helemaal eerlijk. Morning Sun staat haar vrouwtje en heeft een geheel eigen sound. Dat is knap voor een artiest die helemaal nieuw is in de country wereld. De ervaringen in de Amerikaanse honky tonks zullen zeker hebben meegespeeld.

Judy Blank heeft met nummers Tangled Up in You, Mary Jane en 1995 bescheiden hitjes gescoord. Naar mijn mening is het Nederlandse publiek klaar voor artiesten zoals Blank. Het authentieke country geweld uit bijvoorbeeld Texas is misschien een brug te ver voor mainstream Nederland, maar Morning Sun balanceert mooi tussen de genres country, soul, blues en folk. Iets waar de meeste Nederlanders wel voor te porren zijn.

Het is een album geworden om te koesteren, maar juist ook om een blik te werpen naar de toekomst. Morning Sun stamt uit 2018 en ik ben benieuwd wat voor ontwikkelingen Judy Blank de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De nieuwe zal vast weer een prachtplaat worden. Tot die tijd staat deze plaat op repeat en ben ik zeer content dat Nederland een Americana artiest rijker is.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment