Logo Orange Flag Music 2023

Lori McKenna – The Balladeer

Lori McKenna - The Balladeer album cover

Lori McKenna is een gevestigde naam binnen folk en country muziek. Met haar laatste twee albums The Bird & the Rifle (2016) en The Tree (2018) brak McKenna door bij het grote publiek. Dat was zeker iets wat ze verdiende gezien de kwaliteit van die albums. In 2020 is ze terug met het nieuwe album The Balladeer. Het slaat geen nieuwe wegen in, maar is geheel in de lijn van haar voorgaande albums. Desalniettemin blijft het indrukwekkend.

Het is eigenlijk niet heel raar dat Lori McKenna de afgelopen jaren door is gebroken. Ze heeft een passievol en tedere stem. Nummers zoals People Get Old, Wreck You en Humble & Kind blijven tijdloos. Maar naast Mckenna staat top producer Dave Cobb. Je zou hem kennen van producties van Jason Isbell en de eerste twee albums van Sturgill Simpson. Meer recentelijk heeft hij bijvoorbeeld het nieuwe album van William Prince, Reliever geproduceerd. Zeker even het luisteren waard.

Lori McKenna is niet altijd de sterke en krachtige artiest geweest die ze nu is. Toen ze begon met haar muziekcarrière was ze niet zeker hoe het publiek zou reageren op haar aparte, maar unieke stem. Die verbaast me, want elke keer als ik McKenna hoor zingen gaan mijn haren recht overeind staan en krijg ik kippenvel. Zo goed vind ik het.

McKenna is al jaren moeder en op The Balladeer verkent ze dit thema. When You’re My Age is bijvoorbeeld een ode aan haar kind. Hopend op een betere wereld voor haar kind dan dat die nu is. Oók haar familie staat centraal. Op Marie kijkt ze terug op haar jeugd met zusje Marie. McKenna vertelt de goede tijden die ze had met haar, maar ook de verliezen.

Het schrijven van intrigerende en welbespraakte songteksten is een vaardigheid die McKenna door de jaren heen heeft ontwikkeld. Je hoort de jarenlange ontwikkeling die ze heeft opgebouwd vanaf haar debuutalbum.

McKenna debuteerde in 2000 met Paper Wind and Halo. Dat is dus twintig jaar geleden. Opmerkelijk genoeg is er op The Balladeer nog steeds geen teken van zwakte of vermoeidheid te vinden. Ze houdt het fris en is sterker dan ooit. De relatie met Dave Cobb is nog steeds erg vruchtbaar en doeltreffend. Het advies voor The Balladeer is zoals bij alle albums van McKenna: luister en geniet.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment