Logo Orange Flag Music 2023

Lucy Dacus – Home Video

Lucy Dacus - Home Video album cover

Phoebe Bridgers en Julien Baker moeten je bekend in de oren klinken. Lucy Dacus zal misschien minder een belletje doen rinkelen, maar kan makkelijk naast deze twee worden neergezet. Het is zelfs zo dat ze met z’n drieën een soort van supergroep vormen genaamd Boygenius. Ze brachten in 2019 een titelloze debuut EP die veel lof kreeg. Terwijl Bridgers en Baker nu hard werken aan hun solo carrière doet Dacus dat ook. En met nieuwe plaat Home Video overtreft ze misschien wel haar indie vriendinnen.

Home Video is een echte indie rock plaat. Lucy Dacus’s teksten schrijft ze vooral vanuit persoonlijke ervaringen. Het fictief schrijven is nog niet besteed aan Dacus. Dat maakt vooralsnog niets uit, want de teksten op Home Video zitten vol emotie en karakter. Ze heeft hier echt iets ingrijpends van gemaakt en je luistert tot de laatste minuut boeiend naar het verhalenspektakel.

Een live-favoriet van fans is het nummer Thumbs die eindelijk op Home Video een studio versie krijgt. Het is een van de hoogtepunten van dit album en dit bedoel ik met vol emotie en karakter. Het gaat over een vriendin van Dacus die misbruikt wordt door haar vader. De vriendin durft weinig te doen, maar Dacus zou hem wel willen vermoorden. Heel heftig allemaal, maar Lucy Dacus schuwt haar emoties niet. De teksten zijn hier voornamelijk de blikvangers, terwijl de muzikale inkleuring minimaal is.

Het persoonlijke aspect die Dacus aan Home Video meegeeft is heel fijn. Ze neemt het op Christine bijvoorbeeld op voor een vriendin en geeft haar advies om absoluut niet te trouwen met haar vriend. Hij is het haar niet waard. En op VBS neemt ze ons mee op haar jeugdige christelijke zomerkamp waar er veel geprezen wordt. Dacus was er snel klaar mee en stapte snel van het geloof af.

Ondanks dat ik niet bekend ben met het eerdere werk van Lucy Dacus, ben ik enorm verrast door Home Video. Misschien is het vloeken in de kerk, maar dit overstijgt de inmiddels “mainstream” Phoebe Bridgers. Een hele gedurfde uitspraak, maar Bridgers is op dit moment gewoon te groot. Dacus bevindt zich, ondanks haar deelname aan Boygenius, nog relatief onder de radar en Home Video is vooralsnog een redelijk verborgen parel.

Aan de andere kant bracht Julien Baker eerder dit jaar Little Oblivions uit. Een plaat waar ik nog niet helemaal van onder de indruk ben en ik nog eens goed moet luisteren. Maar met Home Video ben ik helemaal om. Dit is muziek die het label indie rock in volle glorie mag dragen. En meer dan dat. Lucy Dacus heeft zichzelf overtroffen met deze plaat en ik zie haar op dit moment niet minder presteren dan haar twee vriendinnen van Boygenius. Ze is de minst bekende van de drie, maar wel de beste.

Uitgebracht door Matador Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums