Logo Orange Flag Music 2023

Rich O’Toole – New York

Rich O'Toole - New York album cover

Rich O’Toole is inmiddels een gevestigde naam binnen het country genre. Sinds 2007 maakt hij muziek vanuit country stad Houston in Texas. Luisterend naar zijn muziek is het niet verwonderlijk dat hij veel bekendheid geniet. Het is muziek die het vooral goed doet in grote zalen al dan niet grote arena’s. Dit jaar is zijn nieuwe plaat New York uitgekomen en Rich O’Toole zou met deze plaat zomaar een extra stoot kunnen geven aan zijn bekendheid.

Om die bekendheid meer een beeld te laten geven: Rich O’Toole heeft inmiddels 19 top tien noteringen en 3 nummer 1 hits in de Texas Country Music Charts verzameld. Daarnaast maakt hij muziek met bekende namen zoals Josh Abbott en Pat Green. Niet de minste namen binnen de country.

New York is een plaat doorspekt met country rock. De creativiteit van Rich O’Toole krijgt hier volledig de ruimte en een gebrek daaraan is zeker niet te horen. Neem bijvoorbeeld American Steel. Een up tempo nummer die veel vitaliteit en invloeden van Texaan Mike Ethan Messick bevat. Beter gezegd, American Steel is een cover van Mike Ethan Messick zijn debuut Bootlegger’s Turn. Heel mooi om te zien dat een relatief groot country artiest zoals Rich O’Toole een nummer van de onbekende Mike Ethan Messick covert.

Alhoewel Rich O’Toole redelijk bekend is was ik hem nog niet eerder tegengekomen. Wat het eerst bij mij opkwam bij het luisteren van New York naast de Mike Ethan Messick associatie was dat O’Toole gelijkenissen toont met het album van Danny Burns North Country uit 2019. De muziek van Danny Burns is overigens meer geworteld in de bluegrass, folk en country, maar de connectie was snel gemaakt. Waarschijnlijk komt dit door het stemgeluid en uiterlijke verschijning van beide heren.

Desalniettemin is New York een leuk en speels album geworden. Misschien is de productie iets aan de gladde kant en mist het de scherpe randjes, maar Rich O’Toole is dan ook geen obscure en onbekende artiest meer zoals Danny Burns of Mike Ethan Messick. Het is vooral muziek gemaakt voor de grote zalen en massa’s mensen. Met New York levert en boeit hij de hele plaat lang tot de laatste noot. En dat is knap na zeven albums op de teller.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment