Logo Orange Flag Music 2023

Tennessee Jet – The Country

Tennessee Jet - The Country album cover

Recensie ook gepubliceerd op Newcountry.nl via deze link.

Oklahoma-native en one-man-band Tennessee Jet (echte naam TJ McFarland) laat met zijn nieuwste album The Country zijn veelzijdigheid horen. Een album die snufjes country, folk, indie en rock prima met elkaar vermengen. Daarnaast schuwt Tennessee Jet het niet om oude klassiekers onder het stof vandaan te halen en samen te werken met country artiesten van deze tijd.

Het is niet verwonderlijk dat The Country zo’n divers palet aan genres bevat. Van huis uit is Tennessee Jet opgegroeid met artiesten zoals Townes van Zandt, Willie Nelson en Dwight Yoakam en is het meer dan logisch dat The Country van het ene genre in het andere genre valt. Beter gezegd: hij onthoudt waar hij vandaan komt en verwerkt dit in 10 uitstekende songs.

Zo zijn er rock getinte nummers als Johnny en Hands on You die doen denken aan een jonge Bruce Springsteen met zijn E Street Band. Off to War doet duidelijk leentjebuur bij Conor Oberst van indie band Bright Eyes.

Maar Tennessee Jet maakt ook gebruik van oude klassiekers. Zo is er de cover Pancho & Lefty van Townes van Zandt. Een nummer waarvan het origineel als een huis staat. Tennessee Jet vormt zijn eigen versie met inbreng van vrienden Cody Jinks, Elizabeth Cook en Paul Cauthen en doen dat niet onverdienstelijk. De inbreng van trompetten maakt het nummer er zeker niet minder op.

Tennessee Jet groeide naast artiesten zoals Willie Nelson en Dwight Yoakam op met outlaw country muziek. Vrienden worden met Cody Jinks was dus onvermijdelijk. Op The Country vinden we The Raven & the Dove en Someone to You die ook op de albums The Wanting en After the Fire van Jinks staan. Tennessee Jet heeft echter de credits en komen helemaal van zijn hand. Het zijn wat dat betreft echte country nummers die een uitstekende plaats hebben gekregen op The Country en een juiste balans brengen.

Je merkt het, The Country is een mengelmoes geworden van verschillende stijlen en genres. Is dat een zwakte punt? Naar mijn mening niet. Het album luistert lekker weg en op bijna elk nummer is wel iets herkenbaars te horen. Tennessee Jet verloochend zijn verleden niet maar maakt er juist dankbaar gebruik van. Daar kunnen veel andere artiesten nog iets van leren.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment