Logo Orange Flag Music 2023

Todd Snider – First Agnostic Church of Hope and Wonder

Todd Snider - First Agnostic Church of Hope and Wonder album cover

Het verlangen om weer op reis te gaan en nieuwe ervaringen en indrukken op te doen is hier groot. Wat dat betreft gaat dat waarschijnlijk binnenkort weer mogelijk zijn. Muziek is bij mij op reis dan ook een belangrijke factor. Want er wordt veel gevlogen en verplaatst waarbij muziek een uitstekende tijddoder is. Todd Snider’s nieuwe album First Agnostic Church of Hope and Wonder nomineer ik alvast om op mijn reizen mee te nemen. Een funky en aparte plaat die uniek is in zijn soort.

Todd Snider gaat al een tijd mee in de muziekindustrie. In 1994 kwam zijn debuut Songs of the Daily Planet uit en heeft sindsdien redelijk wat albums uitgebracht. Ik leerde Snider pas kennen in 2019 met Cash Cabin Sessions, Vol. 3. Een plaat opgenomen in Johnny Cash’s Cabin studio onder leiding van de zoon van Cash, John Carter Cash. Een taaie plaat waar moeilijk doorheen te komen is. Zelfs door een samenwerking met Jason Isbell kon ik niet veel uit deze plaat halen.

Dat leek ook te gebeuren met First Agnostic Church of Hope and Wonder. Waar zit ik naar te luisteren was mijn eerste gedachte toen ik dit voor het eerst hoorde. Maar na een aantal luisterbeurten ontvouwde zich steeds meer waardering. Ja, het is een rare funky hippie plaat, maar wel een hele lekkere om even je verstand op nul te zetten. Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van Todd Snider geweest.

De teksten hebben vooral een religieuze en maatschappelijke inslag. De aandachtige luisteraar kan zo zijn eigen spirituele boodschap eruit halen. First Agnostic Church of Hope and Wonder is een conceptalbum en en Snider doet zich voor als louche eerwaarde. Voor mij geldt vooral dat Todd Snider mij met deze plaat muzikaal gezien ontzettend heeft verrast.

Todd Snider produceerde First Agnostic Church of Hope and Wonder zelf en heeft daarbij hulp gehad van ervaren muzikanten. Zo hebben we Robbie Crowell op de drums, bekend van Midland. En Tchad Blake, multi-instrumentalist Grammy winnaar die heeft geholpen om deze plaat funky vorm te geven. Die vormgeving is helemaal gelukt en dat merk je aan de flow die deze plaat heeft vanaf de eerste minuut.

First Agnostic Church of Hope and Wonder is totaal anders dan het eerdere werk van Todd Snider. Knap om zoveel diversiteit en variatie binnen je eigen oeuvre te verwerken. Het is niet een open en toegankelijke plaat om even snel op te pakken, maar stijgt in waardering na een aantal keer luisteren. Ik krijg bij deze plaat sterk het gevoel om het reizen weer op te pakken en de muziek met mij mee te nemen. Dat is de kracht van muziek en ik zie First Agnostic Church of Hope and Wonder zeker langskomen als ik ergens in de wereld op avontuur ben. Ik kijk er al naar uit! (Thirty Tigers)

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment