Logo Orange Flag Music 2023

Wanted! The Outlaws (1976)

Wanted! The Outlaws album cover

Wanted! The Outlaws is een country album uitgebracht in 1976. Het was het hoogtepunt van de outlaw-beweging die begin jaren 70 tot stand kwam. Outlaw betekende voor country muziek dat artiesten de vrije hand kregen en vrij leefden. In de jaren 60 waren vooral platenlabels zoals RCA dominant. Zij creëerden en vormden country artiesten.

De meeste bekende outlaw is ongetwijfeld Waylon Jennings. Ook hij werd in de jaren 60 gevormd door RCA. Het resultaat waren zoete en gladde platen. Ze waren niet per se slecht, maar er ontbrak iets. Waylon was teleurgesteld in de zaken en besloot in 1973 zijn eigen platen te produceren. Dat ging in eerste instantie nog in tegenspraak van RCA. Maar het karakter van Waylon was sterk genoeg om zich van enige restricties los te maken.

Er was behoefte om de muziek, en de hedonistische levensstijl van Waylon en vrienden in een hokje te plaatsen. Alhoewel Waylon zijn eigen platen produceerde was RCA nog enigszins betrokken. Dat hokje kwam in 1976 met het album Wanted! The Outlaws. Het grote publiek kon eindelijk een naam geven aan de muziek en gedrag van Waylon en vrienden: outlaws.

Alhoewel Wanted! The Outlaws bestaat uit oudere nummers bleek dit de sleutel tot de mainstream te zijn. Vrienden Willie Nelson, Tompall Glaser en Waylon’s vrouw Jessi Colter heb elk hun deel op deze compilatie plaat. Het is niet zozeer het beste wat ze uit hebben gebracht, maar het reflecteert de outlaw beweging perfect.

Wanted! The Outlaws verkocht als eerste country plaat ooit 1 miljoen stuks en Nashville was opgelucht om deze rebellen een naam te geven. Het zou tot 1978 duren voordat de outlaw-beweging zou uitwerken. Door Waylon zelf werd in 1978 een nummer geschreven met als titel: Don’t You Think This Outlaw Bit’s Done Got out of Hand?

Al met al was de outlaw periode 1973 tot 1978 één van de beste en meeste creatieve van Waylon. Wanted! The Outlaws is zeker het luisteren waard, maar de solo albums van Waylon in die periode des te meer. Country muziek vermengd met rock zorgden voor een geheel eigen subgenre. Een subgenre, outlaw country, dat vandaag de dag nog steeds wordt uitgedragen door artiesten zoals Cody Jinks, Whitey Morgan en Jamey Johnson. De levensstijl vergeleken met de jaren 70 is wat dat betreft veranderd, maar de muziek heeft nog steeds diezelfde bezieling.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment