Logo Orange Flag Music 2023

Albums waar je naar moet luisteren #2023

Het jaar 2023 begon wat stroef met nieuwe album releases. Echter heb ik de laatste weken redelijk wat albums teruggeluisterd en moet ik bekennen dat er toch wel een aantal fantastische werken zijn uitgebracht dit jaar. Wat te denken van Caitlin Canty met Quiet Flame? Ben je op zoek naar rustige muziek met veel traditionele instrumenten, dan is dit album het luisteren meer dan waard. Maar ook werd ik verrast door een aantal mainstream country platen. Zoals Jordyn Shellhart met Primrose en Megan Moroney met Lucky. Beide platen komen uit Nashville en zijn wat mij betreft het beste wat Nashville mainstream dit jaar heeft uitgebracht. Zoek je naar cowboy liedjes, dan zit je met Colter Wall goed. Zijn nieuwe album Little Songs is recent verschenen en doet eigenlijk niet veel anders dan zijn eerdere platen. Is dat heel erg? Helemaal niet, want er kunnen wat mij betreft niet genoeg van dit soort cowboy albums verschijnen. Ook in de richting van Colter Wall zit Lance Roark met zijn nieuwe plaat Better Man. Authentieke, oprechte Americana en een van de betere platen dit jaar. En Theo Lawrence laat met zijn nieuwe album Chérie horen dat traditionele country vandaag de dag weer helemaal hip is.

Een kort overzicht van albums met toelichting waar je naar moet luisteren in 2023.

Colter Wall – Little Songs

Colter Wall - Little Songs album cover

De Canadese Colter Wall doet met Little Songs niet veel anders dan zijn andere platen, maar het is wel weer ontzettend effectief. Ben je niet bekend met deze cowboy, dan staat je een hoop moois te wachten. Deze muzikant leeft als een cowboy, want naast muzikant werkt hij ook op een cowboy ranch. De verhalen op zijn albums zijn dan ook een goede reflectie van hoe het leven is van een cowboy. Little Songs is een geweldige toevoeging aan het toch wel inmiddels indrukwekkende oeuvre.
Recensie

Caitlin Canty – Quiet Flame

Caitlin Canty - Quiet Flame album cover

De laatste maanden heb ik veel geluisterd naar albums van Nashville’s Caitlin Canty. Reckless Skyline en Motel Bouquet blijven fantastische albums en ik keek dan ook erg uit naar nieuwe plaat Quiet Flame. En gelukkig stelt Caitlin Canty niet teleur. Het album wordt prachtig ingekleurd met geweldige instrumenten zoals fiddles, bass, banjo’s en akoestische gitaren. Niet voor niets doen er veel ervaren muzikanten mee zoals Sarah Jarosz, Britanny Haas, Paul Kowert en Andrew Marlin. Dit levert prachtige muziek op van een van de betere singer-songwriters van dit moment.
Recensie

Jordyn Shellhart – Primrose

Jordyn Shellhart - Primrose album cover

Mainstream country kan er ook wat van en het is allemaal niet zo slecht dan je zou denken. Jordyn Shellhart brengt met Primrose een prima debuut uit. Ik vind het zelfs zo goed dat ik er de afgelopen tijd veel naar heb geluisterd en er veel plezier aan heb beleefd. Alle liedjes zijn toegankelijk en Shellhart weet een heel authentiek eigen geluid te creëren. Het album is niet een van de zoveelste uit Nashville en is naar mijn mening uniek. Heb je interesse in mainstream country van hoog niveau, dan is Primrose een goede keuze om eens te luisteren.
Recensie

Megan Moroney – Lucky

Megan Moroney - Lucky album cover

Nog zo’n Nashville plaat. Megan Moroney is nieuw in Music City, maar wist vorig jaar een geweldige hit te scoren met het nummer Tennessee Orange. Geluk? Ik denk het niet, want met haar debuutplaat Lucky van dit jaar laat ze horen dat ze ook met een heel album kan imponeren. Dit album is alles wat je van een goede Nashville plaat mag verwachten en meer. Het heeft de ballads, het heeft up-tempo liedjes en alles verpakt in een mooi authentiek geluid. Hier gaan we de komende jaren meer van horen.
Recensie

Lance Roark – Better Man

Lance Roark - Better Man album cover

Oklahoma weet ook hele goede singer-songwriters voort te brengen. Lance Roark is zo’n goede singer-songwriter en kwam eerder dit jaar met zijn debuutplaat Better Man. Een knap staaltje Americana muziek waar met name de authenticiteit opvalt. Je merkt duidelijk dat deze jongeman veel talent en kwaliteiten heeft om het groot te maken binnen de Americana scene. Prachtig stemgeluid, sterke liedjes, je kunt het veel slechter treffen. Dit is een solide Americana plaat en mag je dit jaar niet missen.
Recensie

Theo Lawrence – Chérie

Theo Lawrence - Cherié album cover

Je hoort het niet vaak meer: country muziek uit de jaren zestig van vorige eeuw. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig nog steeds artiesten met een passie voor oude country muziek. Theo Lawrence is zo’n artiest en heeft veel succes met zijn old school country muziek. Chérie is een en al verlangen naar de goede oude tijd van George Jones, Merle Haggard en Waylon Jennings. Als je op zoek bent naar traditionele country, maar dan ook echt traditionele country, dan moet je bij dit album zijn.
Recensie

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums