Logo Orange Flag Music 2023

Top 10 beste albums 2022

Hoe snel kan een jaar gaan vraag je elk einde van het jaar weer af. Maar hoe dan ook we zijn weer aanbeland in december en dan is het zaak de balans op te maken. Persoonlijk gezien heb ik ontzettend veel genoten van 2022 qua muziek. Ik heb veel geweldige nieuwe albums van een recensie voorzien en ook had ik nog tijd genoeg om oude country helden te luisteren. Waar ik al deze tijd vandaan haal vraag je je misschien af? Muziek is een grote passie en gaat nooit, maar dan ook nooit, vervelen. Elk jaar ontdek ik weer vele pareltjes nieuw en oud. Ik prijs mij gelukkig dat ik tijd kan vinden om veel muziek te luisteren.

Wat te denken van het jaar 2022 op muzikaal gebied? Ik heb veel nieuwe artiesten mogen ontdekken en daar haalde ik veel voldoening uit. Nummer één Kelsey Waldon was mij nog niet heel bekend maar verraste mij ongelofelijk met No Regular Dog. Daarnaast heb je laatste weken kennisgemaakt met Nick Nace en zijn album The Harder Stuff. Wat een knappe plaat is dat zeg en ook door deze artiest werd ik aardig verrast met zijn prachtige album. Natuurlijk deden ook gevestigde namen dit jaar wat ze moesten doen en dat is kwalitatief sterke platen afleveren. John Fullbright, Nikki Lane, Willie Nelson, Old Crow Medicine Show. Allemaal eindejaarslijstje waardig. Het verbaast mij telkens weer hoe artiesten met veel platen binnen het oeuvre nog steeds erg creatief kunnen blijven in de studio met productie.

Dat gezegd hebbende is muziekjaar 2022 persoonlijk een geweldig muziekjaar geweest. Dit eindejaarslijstje is redelijk divers en zal voor iedereen wat bij zitten. Natuurlijk ligt de focus van dit lijstje natuurlijk op country muziek en dat is wat je te horen krijgt. Maar veel diversiteit tussen oude artiesten en nieuwe artiesten met elk een uniek geluid. Later verschijnt nog het lijstje met indie albums waar een paar prachtige pareltjes tussen zitten.

1
Kelsey Waldon - No Regular Dog album cover

Het stond al een tijdje vast, Kelsey Waldon met No Regular Dog is mijn nummer één album van het jaar. Eigenlijk hoefde ik er niet lang over te twijfelen, want van deze plaat heb ik het meest genoten. Het heeft alles wat country moet hebben en meer dan dat. Kelsey Waldon laat horen dat ze een geweldige singer / songwriter is met bevlogen songteksten en een heerlijk stemgeluid. Daarnaast is de productie van No Regular Dog ontzettend goed en vakkundig opgezet met dank aan producer Shooter Jennings. Kelsey Waldon bewijst met deze plaat dat ze niet zomaar een country artiest is maar eentje van de buitencategorie. Iedereen met een liefde voor country muziek moet dit gehoord hebben.
Recensie

2
John Fullbright - The Liar album cover

In het jaar 2014 bracht Oklahoma’s John Fullbright zijn plaat Songs uit. Het bleek het geweldig te doen in de alternatieve country scene en volledig terecht. Waarom het zo lang heeft moeten duren voor een nieuwe plaat heeft een aantal redenen. Ten eerste had John Fullbright het druk genoeg met andere projecten en had hij geen tijd om een nieuw album te produceren. Maar misschien de belangrijkste reden is dat er ontzettend veel druk op de beste man was komen te staan. Het album Songs was zoals gezegd een groot succes. Dus na acht jaar eindelijk toch een nieuwe plaat genaamd The Liar. En naar mijn mening maakt Fullbright de hoge verwachtingen helemaal waar. Niet veel nieuws onder de zon, maar meer van hetzelfde. Meer is niet nodig om mij te overtuigen, The Liar is de terechte nummer twee in mijn lijstje.
Recensie

3
Nikki Lane - Denim & Diamonds album cover

Denim & Diamonds is de eerste plaat in vijf jaar tijd van country zangeres Nikki Lane. De reden waarom het zo lang heeft geduurd is simpelweg omdat ze even genoeg had van muziek. Maar het succes van haar vorige plaat Highway Queen vroeg gewoon om een vervolg. Bij de productie van Denim & Diamonds betrok ze niemand anders dan Queens of the Stone Age Josh Homme. Dat is natuurlijk een rock artiest en dat hoor je hier en daar terug op deze plaat. Desalniettemin is Denim & Diamonds een prachtige plaat met genoeg om van te genieten. Elk nummer bevat mooie hooks en melodieën de luistert heerlijk weg. Nikki Land doet simpelweg helemaal niets verkeerd en zorgt dat Highway Queen uit 2017 een mooi vervolg heeft gekregen.
Recensie

Nick Nace - The Harder Stuff album cover

Soms kom je albums tegen waarvan je denkt: beter dan dit wordt het niet. Dat geldt voor Nick Nace met The Harder Stuff. Zonder twijfel durf ik te zeggen dat ik dit één van de betere country platen van de afgelopen jaren vind. Werkelijk waar alle nummers zijn een plezier om naar te luisteren en het niveau blijft op zo’n hoog niveau dat het bijna niet te begrijpen is. Klinkt allemaal best positief en dat is het ook. Overigens is Nick Nace redelijk onbekend in Amerika, maar wat mij betreft mag daar verandering inkomen. Dit album blijf ik nog een tijdje luisteren en kijk met veel belangstelling uit naar een volgende plaat. Hét onontdekte pareltje van het jaar 2022. Iedere country liefhebber zou The Harder Stuff op z’n minst een kans moeten geven.
Recensie

5
Tami Neilson - Kingmaker album cover

De Nieuw-Zeelandse Tami Neilson is mij in het verleden nooit echt opgevallen. Tot dit jaar, want met Kingmaker levert ze een geweldige plaat af en mag niet ontbreken in dit lijstje. Met name de eerste vijf nummers zijn van ongekende epische schoonheid en het beste wat ik sinds tijden aan country muziek heb gehoord. Daarnaast is het natuurlijk ook heel mooi dat Neilson good ol’ Willie Nelson een nummertje mee laat zingen. Maakt Kingmaker nog specialer en nog beter. Heb mij daarom ook aardig vermaakt met deze plaat en gaat maar niet vervelen.
Recensie

6
Willie Nelson - A Beautiful Time album cover

Legendarisch kunnen we Willie Nelson tegenwoordig toch wel noemen? Met zijn zoveelste studioplaat A Beautiful Time laat good ol’ Willie horen waarom hij nog steeds één van de beste country muzikanten is. Ook dit keer weer een mooie mix van eigen geschreven nummers en covers. Natuurlijk mag zijn iconische eeuwenoude gitaar Trigger niet ontbreken en ook de herkenbare mondharmonica komt veel terug. Het is ongelofelijk dat Willie Nelson nog steeds produceert en optreedt alsof het niets is. Laten we nog jaren van deze outlaw mogen genieten. Oh ja, A Beautiful Time heeft een Grammy nominatie te pakken. Naar mijn mening geheel terecht.
Recensie

7
Dean Owens - Sinner's Shrine album cover

Enige twijfels om Sinner’s Shrine van Dean Owens in dit lijstje te plaatsen. Maar na het nog een keer te hebben geluisterd ben ik helemaal overtuigd van deze plaat. Het Zuid-Amerikaanse temperament bevalt mij uitstekend ondanks dat Dean Owens uit Schotland komt. Met een beetje hulp van een aantal Calexico bandleden weet Owens een geweldige plaat neer te zetten. Natuurlijk mogen de Mexicaanse trompetten niet ontbreken en daarnaast valt elk liedje goed en blijft het de hele rit een genot om naar te luisteren. Dean Owens mag dan niet heel bekend zijn, laat je niets wijs maken, Sinner’s Shrine is een geweldige parel en een must-listen.
Recensie

8
Old Crow Medicine Show - Paint This Town album cover

Old Crow Medicine Show staat altijd garant voor een portie good ol’ country music. Nieuwe plaat Paint This Town is wederom een sterk staaltje hoe goede country muziek hoort te klinken. Met de excentrieke frontman Ketch Secor aan het roer weet deze band veel indruk te maken. Genoeg indruk om zonder twijfel in dit lijstje te verschijnen. Paint This Town is geproduceerd door bekende producer Matt Ross-Spang en hij gidst Old Crow Medicine naar kwalitatief sterke nummers. Niet bekend met deze band dan is deze plaat goed om mee te beginnen en daarna de andere platen te ontdekken. De eerste albums zijn wat rauwer en recentere platen Remedy en Volunteer kleuren de productie wat netter in. Desalniettemin staat je een geweldige muzikale reis te wachten.
Recensie | Interview

9
Drake Milligan - Dallas / Fort Worth album cover

Drake Milligan heeft het allemaal. Een country stemtimbre, pretty face en een geweldig authentiek country geluid. Dallas / Fort Worth is het debuut en kan gezien worden als doorbraakalbum bij het grote Amerikaanse country publiek. Als je je afvraagt of er nog ruimte is voor traditionele country muziek dan is Drake Milligan het antwoord. Hij haalt z’n inspiratie uit grote muzikanten zoals George Strait en Elvis Presley en dat zijn nu net mooie muzikanten om Dallas / Fort Worth in een notendop te omschrijven.
Recensie

10
Caroline Spence - True North album cover

Inmiddels kan Caroline Spence gezien worden als één van de sterkhouders binnen het Americana genre. Met vorige plaat Mint Condition brak ze min of meer door bij het grote publiek en deze nieuwe plaat True North zal haar bekendheid alleen maar versterken. Kenmerkend aan de albums van Caroline Spence is dat het heel clean geproduceerd is. True North is daar geen uitzondering op. Stuk voor stuk zijn het hele mooie positieve liedjes. Met een prachtig lief stemgeluid doet Spence je hart tijdens het luisteren echt even smelten. De dame mag met recht zich één van de betere Americana artiesten van dit moment noemen. Althans dat vind ik en ik raad je aan om True North eens uit te proberen als je dat nog niet hebt gedaan.
Recensie

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment