Logo Orange Flag Music 2023

Beste albums eerste helft 2022

2022 Eerste helft beste albums - cover

En zo zijn we aanbeland in juni en zitten we alweer op de helft van het jaar 2022. Snel voorbij gegaan. Alhoewel er nog genoeg op de planning staat voor de komende maanden wat betreft nieuwe album releases wil ik eerst even terugblikken. Er zijn een aantal albums die zeker terugkomen in het eindejaarslijstje. Dan noem ik alleen al een Old Crow Medicine Show met het fantastische Paint This Town of wat te denken van Michaela Anne met Oh to Be That Free? Het lijstje albums wat je hier aantreft, vind ik dat je niet mag missen en het luisteren absoluut waard zijn. Het zijn mooie tijden voor de muziek liefhebber en de releases blijven maar komen. Geniet van de muziek!

American Aquarium – Chicomacomico

American Aquarium - Chicomacomico album cover

Frontman BJ Barham en zijn band hebben een vurige passie voor de muziek. Deze passie merk je aan alles. Zo zorgen ze heel goed voor de fans met allemaal extra’s tijdens nieuwe releases en geven ze op het podium de volle 100%. Nieuwe plaat Chicomacomico is weer een waar pareltje. Een album dat duidelijk meer persoonlijk getint is dan eerdere platen. BJ Barham zingt over zijn gezin, familie en zijn verslavingsproblemen. Minder energiek dan voorheen, maar wederom het luisteren waard.
Recensie

Michaela Anne – Oh to Be That Free

Michaela Anne - Oh to Be That Free album cover

Michaela Anne heeft met Oh to Be That Free sowieso alvast een vaste plek in het eindejaarslijstje. Wat een geweldig briesje zachte, wonderschone en intieme plaat is dit zeg. Het stemgeluid van Anne doet veel denken aan die van Kacey Musgraves en is een lust voor het oor. Dit album zou zomaar een doorbraak kunnen gaan betekenen bij het grote publiek, maar misschien ben ik daar iets té enthousiast over. Desalniettemin vind ik dat iedere country en Americana luisteraar Oh to Be That Free gehoord moet hebben.
Recensie

Zach Bryan – American Heartbreak

Zach Bryan - American Heartbreak album cover

De grote hype van dit moment mag niet in dit lijstje ontbreken. Dan heb ik het natuurlijk over Zach Bryan. Met een zeer minimaal geluid weet hij de Amerikaanse country harten te veroveren. Ook nieuwe plaat American Heartbreak is weer heel sober ingekleurd, maar de kracht van Bryan sijpelt duidelijk door in elk nummer. 34 nummers is lang voor een album, maar het knappe van deze plaat is dat het geen moment verveelt. Zeer sterke twee uur durende country muziek.
Recensie

Brennen Leigh – Obsessed with the West

Brennen Leigh - Obsessed with the West album cover

Brennen Leigh kent haar country geschiedenis. Vandaar dat ze samen met Asleep at the Wheel een Wester Swing plaat opnam genaamd Obsessed with the West. Authentiek is duidelijk een mooi woord wat op deze muziek van toepassing is. Brennen Leigh heeft een prettig ondeugend stemgeluid en weet de krachten van de oude rotten van Asleep at the Wheel heel goed uit te spelen. Bob Wills and His Texas Playboys zouden trots zijn geweest.
Recensie

Willie Nelson – A Beautiful Time

Willie Nelson - A Beautiful Time album cover

Good ol’ Willie Nelson, hij krijgt er maar geen genoeg van. Tikt inmiddels bijna de 100 albums aan en blijft kwaliteit leveren. Ik ben helemaal idolaat van zijn laatste albums, alhoewel ik kan begrijpen dat niet iedereen er de tijd voor zal nemen om het te beluisteren. Het is toch wat je zegt oude lullen muziek. Ik heb er helemaal geen problemen mee en geniet van A Beautiful Time. Neem nu alleen al het nummer Energy Follows Thought, dat is toch helemaal geweldig?
Recensie

Miranda Lambert – Palomino

Miranda Lambert - Palomino album cover

Niet Carrie Underwood, niet Maren Morris, maar Miranda Lambert is voor mij de beste vrouwelijke country pop artiest van Amerika. Vorig jaar liet ze samen met Jack Ingram en Jon Randall op indrukwekkende wijze het akoestische The Marfa Tapes horen, en dit jaar is ze terug met een eigen nieuwe plaat genaamd Palomino. Het album staat weer bol van de heerlijk melodieën en Miranda Lambert weet de pop kant met de country kant ook dit keer heel goed in elkaar te verweven.
Recensie

Old Crow Medicine Show – Paint This Town

Old Crow Medicine Show - Paint This Town album cover

Ik heb de afgelopen jaren niet heel veel moeite genomen om het oeuvre van Old Crow Medicine Show uit te pluizen, maar na het luisteren van nieuwe plaat Paint This Town ben ik dat toch maar gaan doen. Deze nieuwe plaat heeft iets meer een rock & roll karakter en dat komt met name door producer Matt Ross-Spang. Maar vrees niet, er staan gelukkig ook nog lekkere country en honky tonk nummers op. Old Crow Medicine Show is met Paint This Town in topvorm.
Recensie

Molly Tutle & the Golden Highway – Crooked Tree

Molly Tuttle & the Golden Highway - Crooked Tree

Een onverwachte kant is waar Molly Tuttle met nieuwe plaat Crooked Tree opgaat. Het album is namelijk helemaal in Bluegrass stijl, terwijl haar debuut album When You’re Ready nog vooral Americana was. Molly Tuttle heeft een liefde voor Bluegrass muziek en laat op deze plaat horen dat ook dat haar heel goed staat. Dat kan ook niet anders als je ziet en hoort hoe ze de instrumenten bespeelt. Een ware virtuoos en ongelofelijk groot talent. Hier gaan we in de toekomst veel van horen.
Recensie

The Wilder Blue – The Wilder Blue

The Wilder Blue album cover

Zane Williams had nooit verwacht dat zijn zij-project Hill Country van een aantal jaren geleden zo’n groot succes zou worden. Het succes deed hem de bandnaam doen wijzigen naar The Wilder Blue en met een snelle titelloze opvolger te komen. En ook deze plaat kan als een groot succes worden gezien. Er staan weer een aantal memorabele nummers op en je merkt dat de band ontzettend veel plezier heeft op de plaat. Het plezier, enthousiasme en vakkundigheid maken dat deze plaat gehoord mag worden door elke country liefhebber.
Recensie

Ian Noe – River Fools & Mountain Saints

Ian Noe - River Fools & Mountain Saints album cover

Ian Noe is een groot muziek talent en maakte indruk met zijn debuut Between the Country uit 2019. Deze plaat was geproduceerd door Dave Cobb. Cobb is er voor zijn nieuwe plaat River Fools & Mountain Saints niet bij, maar toch weet Noe er wederom een indrukwekkende plaat van te maken. Ian Noe wordt niet voor niets vergeleken met Bob Dylan en John Prine. Dat komt door zijn stemgeluid, maar dat komt ook door zijn songteksten. Tel daarbij op een mooi ouderwets country geluid en je heb met River Fools & Mountain Saints een plaat voor het eindejaarslijstje.
Recensie

Dean Owens – Sinner’s Shrine

Dean Owens - Sinner's Shrine album cover

Dean Owens zal je niet snel tegenkomen in dit soort lijstjes van andere sites, maar ik stond versteld van de kwaliteit van Sinner’s Shrine. Owens produceerde de plaat samen met Calexico leden en dat is dan ook duidelijk wat je terug hoort. Het Zuid-Amerikaanse temperament met veel trompetten kleuren Sinner’s Shrine ontzettend mooi in. En dan ook nog de grauwe stem van Owens zelf maakt het plaatje helemaal compleet. Alsof je in de Mexicaanse woestijn rond dwarrelt.
Recensie

Tony Logue – Jericho

Tony Logue - Jericho album cover

Dat Tennessee kwaliteit muziek aflevert hoef je niemand te vertellen. Dat Texas een bloeiende muziek scene heeft zal ook velen niet onbekend zijn. Maar dat er tegenwoordig ook uit Kentucky veel nieuwe country artiesten komen zal waarschijnlijk voor veel mensen onbekend zijn. Uiteraard is Sturgill Simpson een grote naam, maar ook Cole Chaney én Tony Logue mogen niet ontbreken. Logue bracht begin dit jaar Jericho uit. Het is een eerlijke plaat waar Logue over het moeilijke leven in zijn omgeving mijmert. Familie problemen, verslavingsproblemen en het saaie werk van het alledaagse. Iedereen zal er vast mee te maken hebben en Tony Logue weet het in zijn muziek op een zeer fraaie manier te brengen. Country plaatje hoor.
Recensie

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment